Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Кога и кой подлежи на финансов одит? - Счетоводна къща ...

23.01.2018

Кога и кой подлежи на финансов одит? - Счетоводна къща ...

Видове одити. Финансов одит - същност, критерии и ползи. Кога и кой подлежи на финансов одит? Достъпна информация предоставена от Контабил ЕООД.

Първото споменаване на думата „одит” се е състояло през далечния 12 – ти век. Разбира се, както и сами бихте могли да се досетите, по онова време значението му съвсем не е било това, което е днес. В съвременния свят, световната практика го определя по няколко различни начина. За да бъдем максимално полезни за онези от вас, на които тепърва им предстои да се сблъскат с всички тези сложни терминологии, то ние ще се посветим на това подробно и разбираемо да ви предоставим цялата информация, отнасяща се за видове одити, както и кога и кой подлежи на финансов одит.

Колко вида одита съществуват?

Критериите, спомагащи за това да се класифицират отделните видове одити, са почти неизчерпаеми. Ето защо сме се постарали да ви изложим някой от основните, с които да се запознаете.

 • Според осъществяващия го – външен или вътрешен;
 • според одитирания обект – финансов одит, одит на система или процес, одит на проект;
 • според времето на изпълнение – предварителен, одит на изпълнението и последващ одит.

Какво представлява финансовият одит?

Ще се опитаме максимално детайлно да разгледаме този вид одит, така че да придобиете колкото се може по-ясна информация за него. Той е съвкупност от не малко на брой процедури. Те биват определяни от международни стандарти и не търпят на корекции. Одитът е независимо разглеждане и проверка от одитори, които биват специално назначени за тази цел.

Кой и кога подлежи на финансов одит?

Колкото и сложна да е тази материя за повечето от вас, то нужно е да положите максимално старание и внимание, за да разберете същността на проблема, свързан с финансовия одит, ползите от него и прочие.

Критериите, според които различните фирми преминават през такъв одит, се различават помежду си, спрямо това дали трябва да се извърши проверка на юридическото лице или търговско предприятие. Наясно сме с това, че не винаги сами можете да достигнете до същността на проблема, затова и съветваме всеки от вас да се довери на услугите и безотказното съдействие на реномирана счетоводна къща, каквато е „Контабил” ЕООД в гр. Русе.

Съществуват обстоятелства, при които фирмата сама да изяви желание да премине през независим одит. На лице са обаче и друг вид обстоятелства, според които одита е напълно задължителен. Това се отчита в края на годината, когато фирмата е преминала, определените от закона параметри.

Юридическите лица с нестопанска цел, които са вписани в Централния регистър при Министерството на правосъдието, също подлежат на финансов одит, ако превишават някой от следните критерии:

 • в случай, че юридическото лице отчете милиони левове балансова стойност на активите и това се случва след 31 – ви декември на отминалата вече година;
 • когато до края на самата година приходите достигнат до два милиона лева
 • съвкупността от общи и неусвоени финансирания достигнат един милион лева до 31 – ви декември.

Това са трите критерии, които налагат финансов одит. Разбира се те трябва да бъдат превишени.

При търговските предприятия условията са съвсем други. Там се налага финансов одит едва, когато бъдат надвишени две от критериите, а не само една, както е при юридическите лица. Става въпрос за следните няколко показателя:

 • когато след 31 – ви декември на изминалата вече година бъдат отчетени милион и половина;
 • през годината, персоналът е бил средно около 50 души;
 • приходите за изминалата година (нетни) са в размер на два милиона и половина.

Знаете ли какви са ползите от финансовия одит?

Ползите от финансовия одит не са никак малко. Някой от вас може би са чували част от тях, докато други все още недоумяват какви всъщност биха могли да бъдат. Ето някой от тях:

 • пълноценна защита на собствениците – благодарение на одита собствениците на всяко едно дружество имат възможността да получат навременна и достоверна информация за всякакви нередности и злоупотреби, извършвани от лица, занимаващи се с мениджмънта в дружеството. Това е едно от безспорните предимства, които не бихме подминали с лека ръка или невнимание;
 • изключителна подкрепа на счетоводителите – за да важи тази полза, то нужно е самият финансов одит да се стартира още докато годината не е изминала. В противен случай ползата не би могла да бъде в сила. В случай, че работата по него започне през годината, то биха могли да се извършат куп корекции, свързани със сделки, събития или друго;
 • достоверна информация за лицата, които са пряко зависими или интересуващи се от дейността на самото предприятие – става въпрос за всички онези възложители, инвеститори, финансови институции и други;
 • безгранична сигурност за мениджмънта – посредством одитите се потвърждава коректността при отразяването на финансовите отчети, както и всички останали дейности, свързани с отчетния отдел. По този начин мениджърът може да бъде напълно убеден, че всеки от отчетите отговаря на финансовото състояние.

Надяваме се да сме били максимално полезни с подробната информация, селектирана прецизно и внимателно за онези граждани, които не са специалисти в сферата на счетоводството. Целта на изписаното по-горе е да ви въведе колкото се може по-дълбоко в проблема, който днес вълнува гражданите, а именно кога и кой подлежи на финансов одит. „Контабил” ЕООД гр. Русе е на ваша страна, в случай че част от информацията остава неразбрана.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах