Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Нови правила за изчисление на запорите - Счетоводна ...

18.12.2017

Нови правила за изчисление на запорите - Счетоводна ...

От началото на месец ноември са в сила нови правила за изчисление на запорите върху заплатите на длъжниците. Запор върху заплатата при неплатена глоба.

С бума на бързите кредити и многобройните възможности за закупуване на стоки на изплащане, както и сравнително лесното отпускане на потребителски кредити, все повече хора стават обект на запор върху месечните трудови възнаграждения, когато просрочат или спрат да плащат задълженията си. Запор върху заплатата може да бъде наложен дори и заради дълго неплащане на глоба от...градския транспорт. Достатъчно е задлъжнялото лице да започне някъде работа на трудов договор и до месец-два ще дойде и съобщението за запор. От началото на месец ноември са в сила нови правила за изчисление на запорите върху заплатите на длъжниците. На първо място доходите на съответния човек следва да са по-високи от минималната работна заплата за страната, която в момента е 480 лв., а от 1 януари става 510 лв.

Ако длъжника взима заплата в размер между една и две минимални заплати за страната, то удръжката на месец може да е до 1/3 от месечното възнаграждение за хората, които нямат деца и ¼ за тези, които имат. При това месечният доход се изчислява нето, т.е. след като от него се приспаднат данъци и осигуровки. Така, ако чисто взимате 750 лв. и имате деца, ще ви удържат по 187,50 лв., а ако нямате – по 250 лв.

Ако чистата заплата на лицето е между 2 и 4 МРЗ за страната, длъжниците без деца ще взимат едва половината си заплата, а тези със – две трети от нея. Т.е. на 1200 лв. чист доход, при запор в първия случай ще удържат 600 лв., а във втория – 400 лв.

За най-високите доходи – заплати над 4 МРЗ за страната, т.е. над 2040 лв. чисто след 1 януари 2018 г., осъдените длъжници с деца ще получат само две минимални заплати чисто и две и половина минимални работни заплати, ако издържат наследници.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах