Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

От 2018 г. отново се увеличават осигуровките

09.12.2017

От 2018 г. отново се увеличават осигуровките

От началото на следващата година се покачват осигуровките за пенсия с 1%. В бюджета на ДОО ще постъпят повече средства. Плавно повишение на заплатите.

Ако трябва да се търси логика в промените в държавното обществено осигуряване догодина, то те по-скоро приличат на поддържане на статуквото, отколкото на съществени трансформации. Промяната в коефициента за стаж във формулата за изчисляване на пенсиите ще доведе до незначително повишаване на размера на средната пенсия с около 20 лв. Коефициентът се повишава с 3,8 % до 1,169 и с него ще се пресмятат пенсиите от юли до декември следващата година. Те обаче ще останат все така ниски.

Въпреки това на работещите и работодателите предстои да плащат повече за пенсии от догодина все в същото съотношение 40 към 60. От старта на настъпващата 2018 г. осигуровките за пенсия се покачват с 1 пункт. За родените до 1960 г. те стават 19,8 % от 01.01.2018 г. От този размер на фирмите се падат 11,02 %, а на наетите - 8,78 %. За родени след 1959 година осигуровките стават 14,8 %. Останалите осигуровки запазват тазгодишното си ниво.

По-големи осигуровки ще се плащат и по браншове, защото държавата вдига административно всички осигурителни прагове с 3,9 процента. Така на практика в бюджета на ДОО ще постъпят повече средства, но това няма да означава плащане на осигуовките на 100 % „на светло“, защото работодателите просто ще се съобразяват с новите прагове и няма да плащат осигуровки в пълен размер там, където могат да избегнат това. На фермерите им се размина вдигането на най-ниския доход за осигуряване до 480 лв. месечно, каквото бе първоначалното предложение и депутатите го фиксираха на 350 лв. за догодина.

При парите за безработица има незначителна промяна. Те стават минимум 9 и максимум 74,29 лв. на ден. Право на обезщетение за безработица ще имат лица, за които са плащани осигуровки поне 12 месеца за период от една година и половина преди загубата на работното място.

Едва ли ще вдигне раждаемостта месечното обезщетение за отглеждане на дете, което се увеличава с 40 лв. до 380 лв. месечно за дете до 2 г.

Очаква се плавното повишение на заплатите да продължи и през 2018-а г. То ще последва вдигането на МРЗ на 510 лв. Толкова ще бъде и минималният осигурителен доход. Максималният остава 2600 лв., което е в полза на работодателите и хората с по-високи от средните доходи.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах