Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

От 2018 г. отново се увеличават осигуровките

09.12.2017

От 2018 г. отново се увеличават осигуровките

От началото на следващата година се покачват осигуровките за пенсия с 1%. В бюджета на ДОО ще постъпят повече средства. Плавно повишение на заплатите.

Ако трябва да се търси логика в промените в държавното обществено осигуряване догодина, то те по-скоро приличат на поддържане на статуквото, отколкото на съществени трансформации. Промяната в коефициента за стаж във формулата за изчисляване на пенсиите ще доведе до незначително повишаване на размера на средната пенсия с около 20 лв. Коефициентът се повишава с 3,8 % до 1,169 и с него ще се пресмятат пенсиите от юли до декември следващата година. Те обаче ще останат все така ниски.

Въпреки това на работещите и работодателите предстои да плащат повече за пенсии от догодина все в същото съотношение 40 към 60. От старта на настъпващата 2018 г. осигуровките за пенсия се покачват с 1 пункт. За родените до 1960 г. те стават 19,8 % от 01.01.2018 г. От този размер на фирмите се падат 11,02 %, а на наетите - 8,78 %. За родени след 1959 година осигуровките стават 14,8 %. Останалите осигуровки запазват тазгодишното си ниво.

По-големи осигуровки ще се плащат и по браншове, защото държавата вдига административно всички осигурителни прагове с 3,9 процента. Така на практика в бюджета на ДОО ще постъпят повече средства, но това няма да означава плащане на осигуовките на 100 % „на светло“, защото работодателите просто ще се съобразяват с новите прагове и няма да плащат осигуровки в пълен размер там, където могат да избегнат това. На фермерите им се размина вдигането на най-ниския доход за осигуряване до 480 лв. месечно, каквото бе първоначалното предложение и депутатите го фиксираха на 350 лв. за догодина.

При парите за безработица има незначителна промяна. Те стават минимум 9 и максимум 74,29 лв. на ден. Право на обезщетение за безработица ще имат лица, за които са плащани осигуровки поне 12 месеца за период от една година и половина преди загубата на работното място.

Едва ли ще вдигне раждаемостта месечното обезщетение за отглеждане на дете, което се увеличава с 40 лв. до 380 лв. месечно за дете до 2 г.

Очаква се плавното повишение на заплатите да продължи и през 2018-а г. То ще последва вдигането на МРЗ на 510 лв. Толкова ще бъде и минималният осигурителен доход. Максималният остава 2600 лв., което е в полза на работодателите и хората с по-високи от средните доходи.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах