Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Нов срок за Софтуера за управление на продажби в търговски обекти

18.12.2019

Нов срок за Софтуера за управление на продажби в търговски обекти

Новият срок за въвеждането на СУПТО - Софтуер за управление на продажби в търговски обекти изтича на 31.01.2020 година. Готови ли са счетоводителите за него?

Първоначалният срок за привеждането на софтуера на фирмите в съответствие с изискванията на СУПТО беше 31.03.2019 г., след което срокът беше удължен до 30.09.2019 година и после до 31.01.2020 г.
Един от основните проблеми при първоначалния срок - 31.03.2019 г., беше прекалено малкият брой софтуери, за които беше декларирано съответствие с Наредба Н-18. Тогава имаше малко над 30 такива програми, които бяха крайно недостатъчни. В момента в сайта на НАП са регистрирани около 460 такива софтуера, което е значителен напредък и вече има разнообразие на различни СУПТО, между които потребителите могат да избират.
Вторият голям проблем се оказаха онлайн магазините, за които имаше изисквания за издаване на касови бележки при получени плащания през виртуален POS-терминал, при което се оказваше, че онлайн магазините също трябва да спазват изискванията за СУПТО, което се оказа практически неизпълнимо. С последните промени в ЗДДС изискването за издаване на касови бележки при получаване на плащания с дебитни и кредитни карти отпадна, поради което за онлайн магазините няма да важат изискванията за СУПТО.
Личните лекари, работещи със здравната каса, също трябваше да спазват изискванията на СУПТО и да предоставят базата данни на НАП, включително и чувствителни лични и медицински данни, но НАП направи изключение и за тях.
Голям юридически проблем за въвеждането на СУПТО беше изискването към производителите на софтуер да предоставят сорс код на програмата за експорт на базата данни, което нарушаваше авторските права на разработчиците, но с промените в наредбата, вече не е задължително предоставянето на изпълним файл за експорт на базата данни, ако самото СУПТО притежава функционалност за този експорт.
Въпреки всички тези положителни развития остава един открит проблем за счетоводните къщи.
Съществува принцип в СУПТО, че ако в един и същи търговски обект има едновременно касов апарат и софтуер за управление на продажби, то дори ако те принадлежат на различни фирми, то софтуерът трябва да е лицензиран като СУПТО. В противен случай би се заобиколила наредбата, ако например в един търговски обект работят едновременно 2 фирми, едната от които има касов апарат, но няма софтуер, а другата фирма има софтуер, но няма касов апарат и не приема плащания в брой. Ако в обекта дойде клиент, то фирмата със софтуера, която има складови наличности може в момента да продаде стоката на фирмата която има касов апарат с отложено плащане по банков път и веднага след това фирмата с касовия апарат да продаде стоката на клиента и да издаде касова бележка.
Съществува друг принцип в СУПТО, че софтуерът не може да работи, ако не е свързан с касов апарат. Ако един софтуер може да работи без касов апарат, то той не е СУПТО. В СУПТО могат да се въвеждат и обработват продажби както с плащане в брой, така и по банков път, но въпреки това СУПТО не може да работи без касов апарат.
Ако една счетоводна къща приема касови плащания, то тя трябва да има касов апарат и счетоводният й софтуер да е лицензиран като СУПТО. Това разбира се е неудобно за счетоводна работа поради сложната регламентация на СУПТО, а също дава достъп на НАП до цялата база данни. Счетоводните къщи работят с много клиенти и НАП получава достъп до всички бази данни за всички фирми. Също така счетоводната програма няма да може да работи без касов апарат и излиза, че в офиса на счетоводната фирма трябва да има касови апарати на всички клиенти, което разбира се е абсурдно, защото клиентите на счетоводната къща не получават плащания в нейния офис. Съветът, който дава НАП към счетоводните къщи е да не получават плащания в брой, а само по банков път.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах