Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Проблеми при въвеждането на СУПТО - Счетоводна къща ...

09.02.2019

Проблеми при въвеждането на СУПТО - Счетоводна къща ...

Практически проблеми при въвеждането на софтуер за управление на продажби в търговски обекти по Наредба № Н-18 - недостатъчно време и спорни текстове

До крайния срок 31.03.2019 г. за влизане в сила на изискванията за СУПТО за фирмите, регистрирани по ЗДДС остава малко повече от месец и половина, а има очевидни проблеми за спазването на сроковете и за прилагането на наредбата.
Продажбите на касови апарати, съобразени с новите изисквания се забавиха, тъй като производителите трябваше да подготвят софтуера, който да бъде одобрен от Българския институт по метрология. За по-голямата част от старите апарати производителите са изработили или са обещали, че ще изработят апгрейд, който ще позволи на апаратите да работят според новите изисквания, но и до момента някои производители още не са готови с апргейдите са софтуера. В резултат на това сервизните фирми не разполагат с достатъчно време да апгрейднат всички касови апарати за оставащото време и вероятно няма да успеят в срок.
Поради тежките изисквания към СУПТО, одобрените софтуери от НАП са малко и са все още крайно недостатъчни за нуждите на пазара. За потребителите изборът между програми е ограничен. Остава само да се надяваме, че на пазара ще се появят значително повече програми и ще има по-голям избор и разнообразие от такива програми.
Поради малкия брой на одобрените програми и огромният кръг на фирми, които са задължени да прилагат новите изисквания, то за фирмите, които произвеждат и разпространяват СУПТО физически не е възможно да продадат програмите, да ги инсталират и да обучат всички фирми за работа с тях.
И големите и малките фирми приемат СУПТО с притеснение поради редица неизяснени въпроси, като се започне още от обхвата на лицата, които трябва да прилагат изискванията за СУПТО. Ще посочим само един случай, който е широко разпространен. Фирма има търговски обект, в който извършва продажби, някои от които в брой, и които отчита с някакъв софтуер - за склад, фактуриране и други и следователно отговаря на изискванията за СУПТО. Същата фирма има и моблиен касов апарат (без стационарен обект), от който се отчитат продажби извън основния обект на фирмата, и който касов апарат няма връзка с постоянния обект на фирмата и със софтуера в нея и технически е много трудно да се изпълни изискването за управление на касовия апарат от СУПТО.
За производителите на СУПТО е притеснително изискването за предоставяне на сорс кода на програмата, тъй като това нарушава авторските им права върху нея. Изискването е за предоставянето на сорс кода само на одиторския профил, но за одиторския профил по принцип няма отделен сорс код или отделна програма, а представлява част от общия програмен код и на практика разработчикът на софтуера ще трябва да предостави целия сорс код на програмата. Ако тази програма извършва не само управление на продажбите, но и други фирмени дейности, ще се наложи да бъде предоставен сорс кода на цялата програма.
Подобен проблем има и с предоставянето на цялата база данни. Ако СУПТО извършва само управление на продажбите, то изискването за предоставяне на базите данни е основателно, но ако същата програма управлява и други дейности на фирмата, то ще се наложи фирмата да предостави на НАП данни, които нямат отношение към отчитането на продажбите и към данъчното облагане.
В съобщение в сайта на НАП отпреди няколко дни се намеква, че поради изразени притеснения от фирми относно недостатъчния срок до 31.03.2019 г. и някои спорни текстове от наредбата, НАП е склонен да обмисли тези въпроси.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах