Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Проблеми при въвеждането на СУПТО

09.02.2019

Проблеми при въвеждането на СУПТО

Практически проблеми при въвеждането на софтуер за управление на продажби в търговски обекти по Наредба № Н-18 - недостатъчно време и спорни текстове в наредбата

До крайния срок 31.03.2019 г. за влизане в сила на изискванията за СУПТО за фирмите, регистрирани по ЗДДС остава малко повече от месец и половина, а има очевидни проблеми за спазването на сроковете и за прилагането на наредбата.
Продажбите на касови апарати, съобразени с новите изисквания се забавиха, тъй като производителите трябваше да подготвят софтуера, който да бъде одобрен от Българския институт по метрология. За по-голямата част от старите апарати производителите са изработили или са обещали, че ще изработят апгрейд, който ще позволи на апаратите да работят според новите изисквания, но и до момента някои производители още не са готови с апргейдите са софтуера. В резултат на това сервизните фирми не разполагат с достатъчно време да апгрейднат всички касови апарати за оставащото време и вероятно няма да успеят в срок.
Поради тежките изисквания към СУПТО, одобрените софтуери от НАП са малко и са все още крайно недостатъчни за нуждите на пазара. За потребителите изборът между програми е ограничен. Остава само да се надяваме, че на пазара ще се появят значително повече програми и ще има по-голям избор и разнообразие от такива програми.
Поради малкия брой на одобрените програми и огромният кръг на фирми, които са задължени да прилагат новите изисквания, то за фирмите, които произвеждат и разпространяват СУПТО физически не е възможно да продадат програмите, да ги инсталират и да обучат всички фирми за работа с тях.
И големите и малките фирми приемат СУПТО с притеснение поради редица неизяснени въпроси, като се започне още от обхвата на лицата, които трябва да прилагат изискванията за СУПТО. Ще посочим само един случай, който е широко разпространен. Фирма има търговски обект, в който извършва продажби, някои от които в брой, и които отчита с някакъв софтуер - за склад, фактуриране и други и следователно отговаря на изискванията за СУПТО. Същата фирма има и моблиен касов апарат (без стационарен обект), от който се отчитат продажби извън основния обект на фирмата, и който касов апарат няма връзка с постоянния обект на фирмата и със софтуера в нея и технически е много трудно да се изпълни изискването за управление на касовия апарат от СУПТО.
За производителите на СУПТО е притеснително изискването за предоставяне на сорс кода на програмата, тъй като това нарушава авторските им права върху нея. Изискването е за предоставянето на сорс кода само на одиторския профил, но за одиторския профил по принцип няма отделен сорс код или отделна програма, а представлява част от общия програмен код и на практика разработчикът на софтуера ще трябва да предостави целия сорс код на програмата. Ако тази програма извършва не само управление на продажбите, но и други фирмени дейности, ще се наложи да бъде предоставен сорс кода на цялата програма.
Подобен проблем има и с предоставянето на цялата база данни. Ако СУПТО извършва само управление на продажбите, то изискването за предоставяне на базите данни е основателно, но ако същата програма управлява и други дейности на фирмата, то ще се наложи фирмата да предостави на НАП данни, които нямат отношение към отчитането на продажбите и към данъчното облагане.
В съобщение в сайта на НАП отпреди няколко дни се намеква, че поради изразени притеснения от фирми относно недостатъчния срок до 31.03.2019 г. и някои спорни текстове от наредбата, НАП е склонен да обмисли тези въпроси.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах