Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Промяна в регистрацията и дерегистрацията по ДДС ...

03.12.2017

Промяна в регистрацията и дерегистрацията по ДДС ...

По-кратък срок за задължителната регистрация по ДДС от следващата година. Облекчени условия при дерегистрация. Данъчните автоматично отписват от ДДС.

Парламентът одобри окончателно измененията на Закона за ДДС, според които се променят сроковете и условията за регистрация и дерегистрация по ДДС. Скъсява се срокът за задължителната регистрация по ДДС при достигане на определен оборот. Облекчават се обаче условията при дерегистрация. Новите текстове гласят, че фирмата-данъкоплатец, която е достигнала оборот от 50 хиляди лева и нагоре за срок от максимум 12 последователни месеца, считано от месеца, предшестващ текущия месец, е задължена до една седмица след края на съответния данъчен отрязък във времето, когато е достигнала оборота, да пусне официално заявка за регистриране по ДДС.

В случаите, когато този оборот от петдесет хиляди лева се е случил в продължение на 2 месеца един след друг, фирмата трябва да подаде заявлението до седем дена от датата, на която е прескочила прага от 50 хиляди. След това данъчните пак в срок от една седмица правят проверка на достоверността на заявлението и необходимостта от регистрация по ДДС.

В този срок също така данъчните определят и какво дължат фирмите като налог за периода, след който са надхвърлили прага и съответно би следвало да плащат данък добавена стойност. Налогът се плаща спрямо оборота, който е натрупан между деня на пускане на заявлението за регистрация и датата на самата регистрация, извършена от данъчните. Фирмите следва да платят данъка както за всички изискуеми случаи според българското законодателство, така и за вътреобщностните операции, за които ДДС е изискуем и които също са се случили в този период.

Отписването от ДДС остава в същия срок от две седмици, както и досега, но имам известно облекчаване на процедурите и на подаването на исканите заявления и декларации. Новото е, че прекратяването ще става автоматично от данъчните, когато фирмите са прекратили съществуването си без преди това да минават през процедура на ликвидация.

Предстои публикуване на промените в Държавен вестник.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах