Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Как можем да регистрираме фирма в ТР и по ЗДДС ...

16.02.2018

 Как можем да регистрираме фирма в ТР и по ЗДДС ...

От 2019 година ще можем да регистрираме фирма в ТР и по ЗДДС едновременно - при подаване на документите в ТР ще може да се заявява и регистрация по ДДС

На мнение сме, че една значителна част от гражданите в страната не са наясно с това как точно преминава регистрирането на фирма в Търговския регистър, както и регистрацията по ЗДДС. Сметнахме за необходимост да им осигурим достатъчно количество информация, спрямо което да почувстват увереност, докато преминават през всичките тези процедури. Освен това предстои да се случи нещо изключително интересно, а то е, че от 2019 – та година при първоначално заявяване за вписване в Агенция по вписванията, фирмите ще могат едновременно с това да се регистрират и по ЗДДС.

Как ще се извършва регистрирането на фирма в ТР и по ЗДДС едновременно?

Самата регистрация ще се извърши по облекчена административна процедура, като няма да се прилага справка за облагаем оборот. Много от гражданите ще изпитат завидна доза удовлетворение, заради факта, че не ще се налага да посещават и двете администрации. Това съкращава времето, оказващо се изключително ценно за модерните хора. Напълно се избягва чакането на опашки и отсъствието от работните места.

Това, разбира се, съвсем не е всичко, което се очаква услугата да предложи. Освен, че е нужно посещаване само на едната администрация, то и се очертава всичко това да може да се случва по електронен път. С всеки изминал ден онлайн потребителите в различните сектори се увеличават и това води до предлагане на значителен брой удобства и привилегии за гражданите. При електронната форма на заявленията по Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел се предвижда да се добави поле, в което да може да се заяви свободно желанието за доброволна регистрация по ЗДДС.

Предвижда се новата услуга да влезе в сила от 01.01.2019 г. Тогава още при подаване на Заявление за регистрация на нова фирма в Търговския регистър ще може да се отбелязва желание за регистрация по ЗДДС по избор.  Регистрацията по ДДС може да се извърши единствено от управителя на фирмата или от лице с нотариално заверено пълномощно. С промяната адвокатите ще получат правото да подават заявление и да представляват фирмите при регистрация по ЗДДС не с нотариално заверено пълномощно, а с адвокатско пълномощно.  Адвокатското пълномощно се съставя съгласно изискванията на Закона за адвокатурата.

Напълно наясно сме с това, че информацията, изписана по-горе, би могла да се окаже неразбираема за някои клиенти, лишени от познания в счетоводната ниша. Затова предлагаме да потърсят услугите на доказала се счетоводна къща, в която практикуват опитни служители с дългогодишен опит. Така бързо и лесно ще преминат през всяка процедура, без губене на излишни време, нерви и средства. „Контабил” ЕООД гр. Русе е мястото, където гарантирано ще попаднете на професионалисти с безспорен авторитет.

Сега ще обхванем още два важни въпроса, свързани с регистрацията на фирма. Много хора непрестанно се питат какви са предимствата и недостатъците при регистрация по ДДС, както и това кога всъщност се налага такъв тип регистрация. За да бъдем максимално полезни, то ние ще разгледаме подробно всеки един от тях, за да може в крайна сметка да извършите своя правилен избор.

Какви са предимствата и недостатъците от регистрация по ЗДДС?

Самата регистрация се определя като задължение и право за физическите и юридически лица. Или казано по друг начин, законът предвижда две възможности – едната да се регистрирате по желание, а другата – по задължение.

Ще се опитаме накратко и по разбираем начин да ви изложим предимствата и недостатъците, така че сами да вземете решение как е редно да постъпите, съобразно благото на фирмата, която управлявате.

  • Предимства

Безспорно се повишава конкурентоспособността и това не подлежи на никакви съмнения. В случай, че сте регистрирани по ЗДДС, то съвсем спокойно може да ви се възстанови или приспадне начисленият данък върху конкретна стока. Следователно получавате възможността да пазарувате с 20% по-евтин ресурс, в съпоставка с нерегистрираните лица.

Това е само едно от предимствата, за които споменахме. Следващото е свързано с водене на счетоводната дейност, която при регистрираните потребители е далеч по-стриктна. Всеки месец бива изпращана до НАП информация, относно доставките и самия оборот.

 Като трети плюс се приема индикацията за икономическа стабилност. Това най-вече е валидно за всички онези малки фирми, на които тепърва им предстои да се наложат на пазара. Самата регистрация често служи като доказателство, че дружеството успява да отчете повече от 50 хиляди лева оборот, считано за последните 12 месеца.

Това са едни от най-изявените предимства, които ще ви споходят след регистрация по ЗДДС. А сега идва ред да съобщим и за недостатъците.

  • Недостатъци

Не забравяйте, че този тип регистрация е като нож с две остриета. Имаме предвид, че всяко едно от предимствата би могло да се превърне в недостатък в конкретна ситуация.

Кои са случаите, в които вашата фирма трябва задължително да бъде регистрирана по ЗДДС?

  • Когато фирмата достига оборот повече от 50 хиляди лева в продължение на 12 месеца;
  • Фирмата извършва продажба на инвестиционно злато;
  • Когато това е изгодно за самата фирма;
  • Ако се извършва продажба на специфичен вид продукти.

Надяваме се с наша помощ да сте успели да се информирате по един от най-важните въпроси, свързани с регистрация на фирма в ТР и по ЗДДС едновременно. Очакваме настъпването на 2019 – та година, когато това ще влезе в сила. Ако имате още въпроси, които не са описани в изложението, то свържете се с “Контабил” ЕООД гр. Русе – счетоводните услуги, които са в състояние да се справят с всеки трудно разрешим казус.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах