Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Защо да се регистрираме по ДДС - предимства и недостатъци

21.01.2018

Защо да се регистрираме по ДДС - предимства и недостатъци

Регистрацията по ДДС се извършва в НАП. Основно предимство е повишаването на конкурентноспособността. Контабил ЕООД с информация и насоки за регистрация по ДДС.

Всяка една фирма, независимо каква дейност възнамерява да упражнява, се нуждае от регистрация. Не малко от гражданите, решили да поставят начало на свой собствен бизнес, изпитват затруднение, дали да извършат регистрация по ДДС. За да се чувствате удовлетворени от своето решение, то наша е отговорността да посочим предимствата и недостатъците, на които ще се натъкнете рано или късно.

Според закона съществуват две ясно изразени възможности за регистрация по ДДС – по желание или задължителна. В ЗДДС съществуват определени случаи, в които всяко физическо или юридическо лице е длъжно да се регистрира по ДДС. Това са формалности, за които можете да бъдете уведомени от свръх компетентни и авторитетни счетоводители, каквито са служителите в счетоводна къща „Контабил” ЕООД в гр. Русе.

Същност на регистрацията по ДДС

Малко по-горе споменахме двата случая, в които може да бъде извършена. Сега идва ред на това да уточним как протича тя и какви са основните специфики, свързани със самия процес. Мястото, където се осъществява, е в НАП или ТД по седалище на юридическото лице, респективно по постоянен адрес на физическото лице.

След като бъде извършена, то на лицето се предава идентификационен номер, върху който се изписва БУЛСТАТ. Ако сте физическо лице, идентификационният номер е вашето ЕГН.

Не всяка една фирма обаче изпитва потребност да бъде регистрирана по ДДС. За да сте сигурни, че действията ви са напълно оправдани, то съветваме случаят да се разгледа от счетоводна и правна гледна точка. Обикновено счетоводителите са хората, проследяващи този така тънък и специфичен момент от създаване и развиване на бизнес. Те са хората, които предпазват от високи глоби и санкции, заради пропуснати срокове и прочие.

Не забравяйте нещо много важно, а то е че глобите в подобни случаи са изключително високи. Затова ние съветваме да поверите бизнеса си в ръцете на опитни и отговорни служители, които не само да вършат перфектно своята счетоводна дейност, но също така да са в готовност да ви консултират по всяка правна точка. Много е важно между потребителят и професионалното лице да се оформят дълготрайни и приятелски взаимоотношения, които са част от изграждането на успешен бизнес.

Сега, за да засилим влиянието на статията върху вас, читателите, то ще се опитаме накратко да представим предимствата и недостатъците на регистрацията по ДДС. Предупреждаваме, че те са строго индивидуални за отделните случаи.

Предимствата на регистрация по ДДС

Едно от основните предимства на регистриралите се по ДДС фирми безспорно се състои в повишаване конкурентоспособността. В случай, че сте се регистрирали, то имате възможност да ви бъде възстановен или приспаднат начисления данък от закупена стока или услуга. Като обобщение следва да кажем, че регистрираните лица имат възможността да пазаруват с 20% по-евтино, в сравнение с тези, които не са регистрирани.

Следващото предимство се свързва с водене на далеч по-стриктна счетоводна отчетност. Всеки месец се подава информация в НАП за текущ оборот и извършени доставки. Подават се и допълнителни справки – декларации за по-точно изчисляване на данъка. Затова и воденето на счетоводство се превръща в далеч по-прецизно и организирано.

Много от малките фирми, които едва прохождат, изпитват затруднение в това да се наложат на пазара. ДДС регистрацията е ясен индикатор, че дружеството е успяло да се пребори с първоначалните трудности и да извоюва своята позиция. С други думи, регистрацията е индикация за икономическа стабилност и ние не бива да я подценяваме.

Недостатъци на регистрация по ДДС

Освен предимства, регистрацията по ДДС крие и редица недостатъци. Запомнете нещо много важно, а то е , че всяко едно предимство крие риск да се превърне в недостатък при определена ситуация. Ето какво имаме предвид:

  • Намаляване конкурентоспособността

По-горе в изложението споменахме, че тази регистрация води след себе си повишаване на конкурентоспособността, а тук става въпрос за нейното намаляване. Това не важи за всички фирми, а само за някой, упражняващи специфичен вид дейност. При тях може да се окаже, като краен резултат, че регистрирането е неизгодно и води след себе си понижаване на конкурентоспособността.

  • Нужда от счетоводни услуги

Някой определят това като недостатък, но нашето твърдение е, че един добър счетоводител никога не ще се окаже излишен за фирмата. Все пак нека не забравяме, че това са хората, благодарение на които получаваме основа, върху която да градим бизнеса си. Освен това, те могат да ни консултират по всяко време и да ни напътстват, в случаите, в които се нуждаем от съвет и преценка.

  • Увеличаване контрола от страна на данъчната администрация

Това безспорно се отчита като недостатък, тъй като никой не желае над него да тегне почти непрестанна заплаха от ревизии или постоянен мониторинг. Може би това е една от основните причини, голяма част от бизнесмените да се опитват да избегнат регистрация по ДДС.

Няма значение с каква дейност се занимавате и кога сте поставили началото на своя бизнес, то във всеки един момент бихте могли да извършите корекции и да промените статуса му. Съветваме ви преди всяка промяна да се посъветвате с опитни счетоводители, които знаят кое е най-доброто за него. Посетете „Контабил” ЕООД в гр. Русе и ще останете изключително доволни от услугите, които предлага счетоводната къща.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах