Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Персонален Идентификационен Код (ПИК) - Счетоводна ...

02.05.2015

Персонален Идентификационен Код (ПИК) - Счетоводна ...

НАП предоставя възможност за ползване на електронни данъчни услуги чрез 12-цифрен ПИК номер, който може да получите след подаване на заявление в Агенцията.

Националната Агенция за Приходите (НАП) провежда информационна кампания за популяризиране на Персоналния Идентификационен Код (ПИК). ПИК е 12-цифров код, издаван от НАП, който дава достъп до някои електронни услуги на НАП. ПИК е алтернатива на електронния подпис и дава достъп до електронните услуги на НАП без да е необходимо закупуването на електронен подпис.

Получаването на ПИК става след подаване на заявление в НАП, като ПИК се получава на място.  ПИК се активира до 2-3 часа след получаването му.

Към м. февруари 2015 г. с ПИК са достъпни всички електронни услуги на НАП за физически лица, включително и подаване на данъчни декларации. За юридическите лица ПИК осигурява достъп единствено до данъчно-осигурителна информация.

За да се използват електронните услуги на НАП с ПИК е необходимо да се въведе и потвърди валиден електронен адрес за контакт (имейл).

Чрез меню „ПРОФИЛ“ в електронните услуги на НАП ПИК може да бъде променян.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах