Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Отпадане на регистрационния опис на активите по ЗДДС

06.02.2018

Отпадане на регистрационния опис на активите по ЗДДС

Достъпна информация за последствията от отпадането на регистрационния опис за активи при регистрация по ЗДДС. Разпоредбите влизат в сила от 01.01.2018 г.

Навярно една немалка част от вас, нашите читатели вече са информирани, че според новите изисквания на НАП отпада нуждата от изготвяне на регистрационен опис на наличните активи на фирмите при регистрацията им по ЗДДС.

В тази статия ще се опитаме по максимално подробен и лесно разбираем за клиента начин да изложим всички онези последствия, които се очаква да настъпят, както и спецификите, свързани с тези промени. Добра практика е да поддържате постоянно ниво на информираност, за да избегнете неприятни последствия за фирмата си на по-късен етап.

Надяваме се информацията, която сме описали по-долу да ви послужи като ориентир за успешното планиране на фирмените ви дейности. Това е причината да съветваме онези граждани, лишени от каквито и да било познания в сферата на счетоводството, да се допитат до професионалисти.

Счетоводството е сложна материя и интерпретациите не са особено модни. В случай че съществува някакъв на пръв поглед неразрешим казус, то един доказан счетоводител може лесно да се ориентира и да ви консултира. По този начин, не просто ще се възползвате от облекчените процедури, но също така ще спестите и не малко нерви, време и средства.

Но не това е основният въпрос, който заляга в епицентъра на днешната статия. Чувстваме като наша мисия да ви информираме подробно за случващото се и съпътстващите го промени. В изложението по-долу ще се сблъскате с не малък обем полезна информация, която вярваме, че в даден момент ще ви послужи правилно.

Преди да преминем към основния въпрос, свързан с промените, настъпващи след отпадането на регистрационния опис, то нека отново подсетим всички читатели, че нашата счетоводна къща би могла да се превърне във фундамент за разрешаването на проблем, свързан с фирмената ви дейност.

В състояние сме да твърдим това, заради не малкото опит в тази сфера и професионализма, с който подхождат членовете от екипа. Те са в пълна готовност да ви информират, направляват, консултират и съветват, в случай че изпитвате потребност от професионално становище и гледна точка.

Ред е да преминем към същността на днешната тема, представляваща сериозен интерес за един никак не малък кръг от граждани.

Какви са последствията след отпадане на регистрационния опис на активи

До този момент, ЗДДС смята за необходимост лицето да изготвя регистрационен опис по образец за активите по смисъла на Закона за счетоводството и услугите. Той трябва да бъде предаден не по-късно от 45 дни от датата на регистрация. Едно от последствията, настъпващи след измененията на ЗДДС, е свързано с това изискване и неговото автоматично отпадане.

Това, разбира се, съвсем не е единствената състояща се корекция. Отменени са били и разпоредбите, с които се регламентира подаване на регистрационен опис за различни случаи, предвидени от закона.

Сега настъпва моментът, в който ще преминем към една далеч по-сложна за разбиране ниша, а именно всички последици, спохождащи отпадането на регистрационния опис за активи. Ето какви са те:

  • Отменя се регистрационният опис по образец на наличните активи, който бива съставен към датата на регистрация по този закон и подаването му трябва да протекло в срок, не повече от 45 дни от датата на регистрация;
  • Отменя се регистрационният опис за получени услуги, който е съставен към датата на регистрация. Той не бива да е подаден в срок, надвишаващ 45 работни дни;
  • В случаите, в които регистрационният опис е подаден след 45 – я работен ден от датата, в която  е протекла регистрацията, то регистрираното лице няма право да упражни правото на приспадане на данъчен кредит;
  • Отменя се, когато регистрационният опис по образец по т. 1 е подаден не по-късно от 45 работни дни, както и е съставен към датата на повторна регистрация.

Вместо това данъкът върху добавената стойност ще се приспада като фактурите за покупка на наличните стоки към датата на регистрацията се включат в дневника за покупките в първия данъчен период с право на приспадане на данъчен кредит.

Всички тези разпоредби влизат в сила от 01 януари 2018 – та година. Ако се нуждаете от компетентното мнение на професионални счетоводители, то не се колебайте да се възползвате от безплатната консултантска услуга на счетоводна къща „Контабил” ЕООД гр. Русе. Уверяваме ви, че ще бъдете подробно информирани за последствията, настъпващи след отпадането на регистрационния опис за активи.

Това, което отличава служителите в счетоводната къща от много други техни колеги, е професионализмът. Той се изразява в това да умеят по разбираем за обикновения гражданин да представят цялата информация, независимо от сложността, фактологията и терминологията. Бъдете с една крачка пред останалите фирми, избирайки най-доброто ръководство за вашата дейност.

Много хора недоумяват, че грешно направеният избор, по отношение на счетоводни услуги, би могъл да се окаже съдбоносен за плавното протичане на фирмената дейност. Ето защо е важно не само да бъдете информирани, но и прецизно да подбирате счетоводното лице, което да ви предостави нужната информация.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах