Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Осигурителните прагове отново нагоре за 2018-а

29.10.2017

Осигурителните прагове отново нагоре за 2018-а

От началото на 2018 г. отново се вдигат осигурителните прагове. Предвижда се и увеличение осигурителната тежест и минималната работна заплата с 50лв.

Държавата отново ще вдигне осигурителните прагове догодина, този път чрез административно решение, тъй като национално представителните работодателски организации отказаха да участват в процес на преговори по размера на това увеличение.

Планираният процент нарастване на осигурителните прагове е равен на заложения в бюджета ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) или 3,9 на сто. Реално осигурителната тежест може да нарасне и повече, тъй като се предвижда и увеличение на минималната работна заплата от 460 на 510 лв. Всяко увеличение на минималната работна заплата от своя страна води до свързани с нея възнаграждения, които също нарастват.

В същото време самите осигурителни прагове също играят роля на своеобразна минимална работна заплата, тъй като много работодатели, които искат да бъдат изрядни и „на светло“ са принудени да увеличат заплатите за съответни длъжности, които са под тези прагове. В крайна сметка минималните осигурителни прагове, освен инструмент за намаляване процента на сивата икономика, с годините се превърнаха и в инструмент за повишение на доходите.

Въпреки протестите на работодателите минималните осигурителни прагове за различните професии все още не са на ниво, което да е невъзможно, неподходящо или нереалистично за заплащане. По-скоро от гледна точка на стратегиите за моркова и тоягата те са една „тояга“, която напомня на работодателите, че доходите в България в много случаи са неприемливо ниски и това все повече влиза в противоречие с членството ни в ЕС.

Политиката на минимални осигурителни прагове беше въведена още през 2001-2003 г., когато процентът на сивата икономика в страната все още беше твърде висок. Те би следвало да отпаднат тогава, когато събираемостта на дължимите за осигуровки средства е много добра и не се налагат странични мерки за повишаването й. Това обаче не се случва най-вече заради недостатъчно добрия контрол на същата тази държава. Така праговете, които в много случаи затормозяват конкурентността на икономиката, са един инструмент, резултат от безсилието на същата държава да изпълнява ефективно функциите си.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах