Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Наказателна отговорност за укриване на осигуровки

15.01.2015

Наказателна отговорност за укриване на осигуровки

От 1 януари работодатели, които умишлено укриват здравни и социални осигуровки на служителите си в големи размери, ще бъдат наказвани със затвор и глоба.

От 01.01.2015 г. с промени в Наказателния Кодекс (НК) се предвижда наказателна отговорност за укриване на осигурителни вноски.

Чл. 255б от НК гласи:

Който укрие задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване или за здравно осигуряване в големи размери (над 3000 лв.), като:

1. обяви осигурителен доход в по-малък размер от действителния за осигуреното лице;

2. не подаде декларация;

3. потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация;

4. състави или използва документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство или при представяне на информация пред органите по приходите;

5. унищожи или укрие в законоустановените срокове счетоводни документи, счетоводни регистри или ведомости за заплати; се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева.

Когато задълженията за задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване или за здравно осигуряване са в особено големи размери (над 12000 лв.), наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

 Работникът или служителят, подлежащ на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност, включително и за подбудителство и помагачество.

 

Затвор

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах