Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Наказателна отговорност за укриване на осигуровки

15.01.2015

Наказателна отговорност за укриване на осигуровки

От 1 януари работодатели, които умишлено укриват здравни и социални осигуровки на служителите си в големи размери, ще бъдат наказвани със затвор и глоба.

От 01.01.2015 г. с промени в Наказателния Кодекс (НК) се предвижда наказателна отговорност за укриване на осигурителни вноски.

Чл. 255б от НК гласи:

Който укрие задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване или за здравно осигуряване в големи размери (над 3000 лв.), като:

1. обяви осигурителен доход в по-малък размер от действителния за осигуреното лице;

2. не подаде декларация;

3. потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация;

4. състави или използва документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство или при представяне на информация пред органите по приходите;

5. унищожи или укрие в законоустановените срокове счетоводни документи, счетоводни регистри или ведомости за заплати; се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева.

Когато задълженията за задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване или за здравно осигуряване са в особено големи размери (над 12000 лв.), наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

 Работникът или служителят, подлежащ на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност, включително и за подбудителство и помагачество.

 

Затвор

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах