Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Какво дължим и как декларираме доходите от наем

06.05.2017

Какво дължим и как декларираме доходите от наем

Наказателна отговорност за укриване на данъци. Внасяне на авансов данък. Опростена данъчна декларация за годишните доходи без уточнен период за наем.

Отдаването под наем засяга навярно почти всички  хора и фирми, независимо дали са от едната или другата страна на процеса. Това, което и едните, и другите следва да знаят е, че дължат данък върху тези доходи, който при това, ако следваме буквата на закона, трябва да се плаща авансово през годината. Не са малко случаите, при които наемодателите намират различни форми да не декларират този вид доходи, като сключват договори за безвъзмездно отдаване под наем, ползване от роднини и приятели и т.н. Разбира се, това е чиста проба укриване на данъци и тези, които го правят, е добре да са наясно, че носят наказателна отговорност за това.

Коректните данъкоплатци пък трябва да знаят, че, ако са представители на юридическо лице, ползващо имоти под наем, задължението за внасяне на данъка е тяхно, а не на собственика на имота. С две думи, ако имате фирма и ползвате офис под наем, Вие внасяте авансовия данък, като го удържате всеки месец при изплащането на наема. Само за последното тримесечие на годината налогът не се внася предварително, освен ако наемодателят писмено не заяви, че иска такова удържане. И в двата случая на наемател – фирма или физическо лице – нормативно-признатите разходи са 10 на сто.

Наемодател физическо лице трябва да внася авансов данък в края на всеки месец, следващ тримесечието на получаване на дохода, когато наемател му е също физическо лице, а не фирма. Това е изключително неудобно и много хора забравят кога са внесли и кога не са внесли дължимия авансов данък. Все пак важното е да се издължат след края на годината. Досега това, което хората практикуваха е да декларират дохода изцяло в последното тримесечие, ако са забравили да внасят авансов данък. Изглежда данъчните решиха дори да улеснят този процес. В последния образец на данъчна декларация за годишните доходи вече дори не се уточнява периодът на дохода от наем, за който се дължи данък общ доход. Иска се деклариране само на общата сума.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах