Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Криптовалутите - финансова единица на бъдещето

17.07.2017

Криптовалутите - финансова единица на бъдещето

Рeer to peer технологиите елиминират посредника в лицето на банковите институции. Криптовалутите като разплащателно средство за виртуални плащания.

В последните години компютрите навлязоха необратимо, а технологиите промениха живота на милиарди хора. Компютърната революция обаче не спира, а продължава да набира скорост.

Безспорно най-известната криптовалута е биткойнът, но далеч не е единствена. Биткойнът на практика е революция в разплащанията, която е сравнима с ефекта от появата на интернет. Биткойн е едновременно парична единица и глобална разплащателна система. Тя не се гарантира от нито едно правителство, нито се издава или печата на държавно ниво. Криптовалутите са peer to peer технология, която позволява разплащане без абсолютно никакви посредници. Това дава възможност да се избегнат напълно всевъзможни банкови регулации, правила и такси. Този процес има две страни, понеже би могъл да е много полезен за обществото, но би могъл да бъде мощен инструмент в ръцете на организации, чиито доходи са с неясен и криминален произход. Липсата на регулации в света на криптовалутите е особено изкушаващ за хора, извършващи разплащания, свързани с незаконни стоки и продукти, както и за тези, които искат да прехвърлят средства, избягвайки всякаква форма на валутен контрол. Разбира се, биткойнът и другите криптовалути не се използват само от сенчестия бизнес. Все повече фирми и частни лица използват биткойн, както и редица онлайн платформи в сферата на услугите, за които разплащането чрез криптовалута е улеснение, което е добре дошло. Биткойн разплащанията се осъществяват по-лесно именно защото е елиминиран посредникът в лицето на банковите институции. Таксите за превод са нулеви или минимални, което не може да се каже за системите на кредитните карти или Pay Pall.

В момента пазарната капитализация на активно използваните 600 криптовалути расте, биткойнът достига рекордни нива на борсата от началото на съществуването си и световният пазар изглежда все по-отворен и позитивно настроен към виртуалните разплащания. Дали тенденцията ще се задържи в близките години можем само да гадаем, но определено може да се каже, че криптовалути като биткойна може би са универсалното разплащателно средство и че в едно по-далечно бъдеще могат да бъдат реален конкурент на общовъзприетата финансова система.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах