Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Нов кредитен продукт

28.04.2017

Нов кредитен продукт

Втори шанс, но не в любовта банкова криза бизнес дейност кредитно досие дължими данъци такси кредитна история рейтинг компания заеми кредити съдия

Интересно име е намерила Българската банка за развитие (ББР) за най-нови си продукт. Той се нарича „Втори шанс“ – едно словосъчетание, което обикновено се свързва с личния живот. Този път обаче се отнася за корпоративното досие. Той се отнася за фирми, които не са успели да спечелят одобрението на банките за нови кредити, но държавната банкова институция им дава втора възможност, като гарантира за тях и им дава възможност все пак да получат заем за дейността си. Също както при младите хора, които търсят своето първо работно място, особено млади висшисти, и младите фирми често страдат от банково недоверие, просто защото им липсва кредитно досие или пък нямат достатъчно обезпечение за кредитите, от които се нуждаят. Тук на помощ идва държавата чрез своята единствена държавна банка, за да подпомогне бизнеса им.

Предпазливи заради двете банкови кризи, които са преживели през времето на най-новата ни история след 1989 г., търговските банки нямат доверие на съвсем младия бизнес. Така често пъти качествени и притежаващи потенциал проекти не могат да намерят финансиране и това спъва по-нататъшното им развитие.

Продуктът „Втори шанс“ може да се окаже техният късмет за успешно бъдеще. Той е резултата от специално изследване, което ББР е направила чрез

Института за икономически изследвания (ИИИ) на Българската академия на науките. Идеята е проектите на всички, които кандидатстват за „Втори шанс“, да бъдат разположени на специална платформа и допълнително оценени, но по-снизходително, от експерти на Банката за развитие. Освен „Втори шанс“, ББР, позната още като бившата Насърчителна банка, работи по създаването на друг подобен продукт в полза на младите компании. Той предвижда заемите за отхвърлените компании все пак да се предоставят от търговските банки, но с гаранцията и съответно поемането на рисковете от държавната финансова институция. Кандидатстването за тези заеми и тяхното предоставяне ще става по правилата и изискванията на търговските банки, но с подкрепата на ББР.

Изследването на БАН сочи още, че засилено желание за кредитиране има от страна на фирми от по-бедни райони като Ловеч, Враца, Видин, Габрово. Най-петимни са фирми с персонал от 10 до 50 души.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах