Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Данъчни проверки за фирми с над 100 000 лв. в брой в касата

11.11.2017

Данъчни проверки за фирми с над 100 000 лв. в брой в касата

Данъчните прибягват до нова форма на контрол – инвентаризация на паричните наличности на дружеството. НАП проверява за фирмите с повече от 10 хил. лв. в брой.

Законът за ограничаване на плащанията в брой забранява плащанията в брой на стойност по-голяма или равна на 10 000 лв. или равностойността им в чуждестранна валута.

Законът също забранява плащанията в брой по договор, ако стойността на договора е по-голяма или равна на 10 000 лв. или равностойността им в чуждестранна валута, дори в случай на частично плащане на стойност по-малка от 10 000 лв.

Въпреки това не съществува ограничение за това колко пари могат да се държат в брой.

За да могат съдружниците в едно търговско дружество да получат печалбата от него, най-напред дружеството заплаща данъка върху печалбата от 10% и след това се взема решение за разпределяне на дивидент от чистата (нетната) печалба. Разпределението на печалбата в полза на съдружниците под формата на дивидент се облага с данък върху дивидентите в размер на 5%, а разпределянето на дивидента се декларира в НАП.

В случай, че едно търговско дружество е реализирало печалба и разполага с налични пари в брой, е доста лесно да се окаже, че касовата наличност се намира в съдружниците, които могат да я използват за лични цели без да се плати данъкът върху дивидентите от 5%.

Коректната процедура по разпределяне на дивидентите е да се извърши плащане по банков път от сметката на дружеството по сметките на съдружниците, да се декларира НАП и да се плати данъкът върху дивидента.

Некоректната практика е съдружникът просто да използва за свои цели паричните средства в брой на дружеството, което не е правилно дори в случай, че той е едноличен собственик и управител на дружеството.

Съдружникът, който използва за лични цели парите на дружеството, разбира се би имал проблем с данъчните в случай на ревизия като физическо лице, тъй като, ако дружеството не е декларирало в НАП дивидентите, то съдружникът не може да докаже произходът на средствата.

Новият момент сега е, че данъчните органи вече прибягват и до нова форма на контрол – инвентаризация на паричните наличности на дружеството.

Законът не забранява на фирмите да държат пари в брой, но НАП има право да проверява дали тези парични наличности наистина съществуват.

Несъществуващи парични наличности биха се появили например ако не са декларирани дивидентите и фирмите, които имат недекларирани дивиденти е най-добре да ги декларират и да платят данъка върху дивидентите от 5%.

Ако проверката на НАП установи, че в касата на фирмата не съществуват касовите паричните наличности в брой от счетоводните книги, органите на НАП могат да констатират например „скрито разпределение на печалбата“ и да отразят това „разпределение“ в увеличение на финансовия резултат и да го обложат с данък върху печалбата от 10%.

През месец септември 2017 г. НАП изпрати предупредителни имейли на фирмите, които в края на 2016 г. са имали над 100 000 лв. в брой в касата, че имат срок до края на месец септември да подадат коригиращи декларации, а ако не направят това, предстоят контролни производства.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах