Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Полезно - регламент за инвентаризация на активите

24.12.2015

Полезно - регламент за инвентаризация на активите

Нов Закон за счетоводството облекчава предприятията, чиито нетни приходи от продажби не надвишават 200 000 лв. Инвентаризация най-малко веднъж годишно.

Новият Закон за счетоводството регламентира по следния начин задължението на предприятията да извършват инвентаризация:

"Чл. 28. (1) Предприятията извършват инвентаризация на активите и пасивите най-малко веднъж годишно с цел достоверното им представяне във финансовите отчети.

(2) Предприятията, чиито нетни приходи от продажби не надвишават 200 000 лв. за текущия отчетен период, не извършват задължителна инвентаризация по ал. 1.

(3) Инвентаризация се извършва и по решение на ръководителя на предприятието, по искане на органите на съдебната власт и на други органи, когато това е предвидено в закон."

Новият момент е облекчението за предприятията, чиито нетни приходи от продажби не надвишават 200 000 лв., които могат да не извършват инвентаризация. Това облекчение влиза в сила от 2016 г.

Нашето мнение е, че е за предпочитане все пак и тези предприятия да извършват инвентаризация най-малко веднъж годишно към 31 декември.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах