Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Европа погва ДДС измамите

08.10.2017

Европа погва ДДС измамите

План на ЕС за мащабна реформа на вътреобщностното ДДС. Еврокомисията предвижда запазване на режима за надеждни фирми, които не извършват измами с ДДС.

Институциите на Европейския съюз замислят сериозна промяна на данъчното законодателство и по-конкретно на правилата по начисляване на ДДС в рамките на съюза. Причина за това е, че ЕС се провали в собствената си данъчна политика по отношение на ДДС, а слабата нормативна база води до сериозни загуби от възможностите за измами с този данък, които продължават да се използват с пълна сила въпреки ужким стриктните правила. В резултат на тези „вратички“ за източване на данък някои от средиземноморските държави в т.ч. Малта и Италия, губят по около една трета от очакваните данъчни приходи годишно. Същото важи за северната ни съседка Румъния. В България загубите се изчисляват на около 20 на сто или приблизително 2 млрд лв. годишно.

Какво замислят в ЕС? Когато става въпрос за вътреобщностна търговия данъкът да не се начислява в страната, в която стоката отива, а в станата на произход, като се приложи данъчната ставка там. След като експортът се реализира, страната получател ще трябва да възстанови налога на страната изпращач. И тук идва „тясното“ място в идеята. Ако стоката идва от страна, където събираемостта на данъците е висока, страната получател няма от какво да се притеснява. В обратния случай не е сигурно дали по-изрядната откъм събираемост държава няма да пострада от пропуски в данъчната събираемост на по-малко успешна държава в рамките на съюза. Този риск може да доведе до съпротива и трудно гласуване на предлаганите промени от всички държави членки.

Планът на Еврокомисията предвижда запазване на сегашния режим за фирми, които са доказали своята надеждност и може да им се вярва, че не правят измами с ДДС. Такива компании ще бъдат сертифицирани за тази цел и ще имат право да работят по досегашния режим.

За съжаление България се счита за рискова откъм ДДС измами страна. Освен празните „ромски“ фирми, в ДДС схеми за измама бяха заподозрени, че са били включени и големи компании, занимаващи се с внос и износ на техника. Някои от международните дела по тези казуси още не са приключили.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах