Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Държавата отново дава възможност за смяна на частен ...

06.01.2018

Държавата отново дава възможност за смяна на частен ...

Министерството на финансите предоставя възможност за смяна на ДЗПО за УПФ с НОИ. Недостатъкът е, че парите внесени в НОИ не се наследяват от децата.

С промяна в Кодекса за социално осигуряване държавата отново дава възможност на тези, които искат и на които им остават поне 5 години до пенсия, да сменят пенсионния си фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, който е частна собственост, с държавния Национален осигурителен институт. Преди промяната тази преценка се правеше според възрастта на лицето, а не според годините, оставащи до пенсия.

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) в универсален пенсионен фонд (УПФ) е задължително за лицата, родени след 01.01.1960 г.

Възможността за смяна на частния пенсионен фонд с НОИ беше дадена от държавата в лицето на Министерството на финансите, след като се установи, че частните пенсионни фондове които трябваше уж да управляват парите ни много по-добре от държавата и да направят така, че да взимаме по-големи пенсии, всъщност не ни осигуряват никаква печалба, а дори могат да ни причинят и загуби. В допълнение възникнаха куриозни случаи на хора, които са се пенсионирали без задължението да внасят пари в частен фонд и такива, които вече са го правили /разликата е минимална според датата на раждане/ и се оказа, че действително има случаи, при които първите получават по-висока пенсия от вторите.

Разбира се, след като изсипа милиарди в ръцете на частните пенсионни фондове, държавата следваше да упражни контрол върху управлението на средствата на гражданите. Това обаче за съжаление не се случи и след много години всички се оказаха „изненадани“. Едва тогава се стигна до промени в законите и осигуряване на поне минимална печалба за гражданите.

В допълнение хората едва тогава разбраха, че не само няма да получават по-големи пенсии, но и ще трябва да ги търсят от две места – една част от държавата, една част от пенсионния фонд. Така, ако лицето все пак смени пенсионния си фонд с НОИ, поне ще е сигурно, че ще взима пенсията си от едно място и тя все пак е гарантирана. Недостатъкът е, че парите, внесени в НОИ не се наследяват от децата в случай на преждевременна смърт, докато парите, внасяни в частния пенсионен фонд, могат да се изплатят на наследниците. Това е и единствената причина, поради която повечето хора все още се въздържат да направят промяната.

Новият срок, в който промяната все пак може да стане, е 31 декември 2018 г.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах