Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Държавата отново дава възможност за смяна на частен фонд с НОИ

06.01.2018

Държавата отново дава възможност за смяна на частен фонд с НОИ

Министерството на финансите предоставя възможност за смяна на ДЗПО за УПФ с НОИ. Недостатъкът е, че парите внесени в НОИ не се наследяват от децата.

С промяна в Кодекса за социално осигуряване държавата отново дава възможност на тези, които искат и на които им остават поне 5 години до пенсия, да сменят пенсионния си фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, който е частна собственост, с държавния Национален осигурителен институт. Преди промяната тази преценка се правеше според възрастта на лицето, а не според годините, оставащи до пенсия.

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) в универсален пенсионен фонд (УПФ) е задължително за лицата, родени след 01.01.1960 г.

Възможността за смяна на частния пенсионен фонд с НОИ беше дадена от държавата в лицето на Министерството на финансите, след като се установи, че частните пенсионни фондове които трябваше уж да управляват парите ни много по-добре от държавата и да направят така, че да взимаме по-големи пенсии, всъщност не ни осигуряват никаква печалба, а дори могат да ни причинят и загуби. В допълнение възникнаха куриозни случаи на хора, които са се пенсионирали без задължението да внасят пари в частен фонд и такива, които вече са го правили /разликата е минимална според датата на раждане/ и се оказа, че действително има случаи, при които първите получават по-висока пенсия от вторите.

Разбира се, след като изсипа милиарди в ръцете на частните пенсионни фондове, държавата следваше да упражни контрол върху управлението на средствата на гражданите. Това обаче за съжаление не се случи и след много години всички се оказаха „изненадани“. Едва тогава се стигна до промени в законите и осигуряване на поне минимална печалба за гражданите.

В допълнение хората едва тогава разбраха, че не само няма да получават по-големи пенсии, но и ще трябва да ги търсят от две места – една част от държавата, една част от пенсионния фонд. Така, ако лицето все пак смени пенсионния си фонд с НОИ, поне ще е сигурно, че ще взима пенсията си от едно място и тя все пак е гарантирана. Недостатъкът е, че парите, внесени в НОИ не се наследяват от децата в случай на преждевременна смърт, докато парите, внасяни в частния пенсионен фонд, могат да се изплатят на наследниците. Това е и единствената причина, поради която повечето хора все още се въздържат да направят промяната.

Новият срок, в който промяната все пак може да стане, е 31 декември 2018 г.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах