Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Могат ли частните дарения да се приспадат от данъчната основа?

28.04.2017

Могат ли частните дарения да се приспадат от данъчната основа?

Могат ли частните дарения да се приспаднат от данъчната основа? Разрешение само тези, които са в полза на държавна или призната от държавата институция.

Направи добро и го хвърли зад гърба си, казва народът с посланието, че човек не трябва да търси отплата за доброто, което е извършил. Човек обаче може да иска да намали данъците си и държавата му дава тази възможност, когато е направил дарение на нуждаещи се. Но не всички добри намерения могат да се реализират като облекчаване на налозите. Когато стигнете до приложение 10 за ползване на данъчни преференции, виждате, че случаите, при които дарението ви може да се приспадне от данъчната основа, са доста строго ограничени.

Често се случва в течение на годината да станем свидетели на тъжни репортажи по телевизиите, в които те ни представят тежкото положение на бедстващи хора. Този тип репортажи се прави от почти всички телевизии, включително най-гледаните и обикновено това става по сигнал на граждани, които се опитват да помогнат на някого или на самите себе си, когато са стигнали до крайно отчаяние. Тези репортажи завършват със сметка в банка или с призив да се потърсят подробности за възможни дарения на сайта на съответната телевизия.

Когато обаче в началото на следващата година се опитате да приспаднете това дарение със съответен банков документ, ще бъдете неприятно изненадани. Държавата ви позволява да направите това, само ако дарението ви е в полза на държавна или призната от държавата институция, която изрично е упомената в разрешителния списък на данъчните. Такива заведения са всички болници, социални домове, организации за хора с увреждания, комуни за лечение на наркомани, международни организации като УНИЦЕФ. Доста изненадващо в този списък се намира и държавният фонд за енергийна ефективност, но очевидно целта е да се подпомогне екологията.

С две думи, ако сте решили да подпомогнете бедстващите хора от Хитрино, държавата ще ви признае дарението, защото то е събирано от Българския червен кръст. Но, ако сте подпомогнали личната сметка на умиращ от рак човек, това няма да се уважи като дарение от данъчните. Изглежда несправедливо, но държавата също има своите основания. Има не един и два случая, при които получаващите дарения злоупотребяват с тях под различна форма. В случая, когато получателят е институция, възможностите за контрол са по-големи.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах