Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Данъчни обвинения се сипят в ЕС - Счетоводна къща ...

20.01.2018

Данъчни обвинения се сипят в ЕС - Счетоводна къща ...

Данъчни обвинения за нечестни отстъпки срещу Ирландия. По-ниски корпоративни данъци за някои фирми, водят до конфликт в рамките на Европейския съюз.

Данъчните караници, които започнаха в рамките на ЕС още преди Нова година, продължават с пълна сила и през януари. През декември финансовият комисар Пиер Московиси заяви, че сред страните членки има такива, които са скрити „черни дупки“, но не космически, а данъчни, защото поглъщат тъкмо потоци от данъци за сметка на други държави членки. За такива бяха обявени Кипър, Малта, Холандия, Люксембург и Ирландия, като проблемите на последната продължават и т.г. Работата е там, че макар и на пръв поглед да имат нормални по ставка корпоративни данъци, тези държави правят възможни толкова много „вратички“ за измъкване от законите, че с повече старание корпоративните им данъци могат значително да намалеят за дадени компании. Това, разбира се, е несправедливо спрямо останалите държави членки, тъй като потокът от чуждите инвестиции автоматично се насочва към тези скрити олицетворения на данъчен рай.

В спора беше забъркана дори и България, която заедно с Унгария беше посочена от министър-председателя на Ирландия като държава също с ниска данъчна ставка за данък печалба. Този номер обаче не мина и обвиненията към Ирландия се задълбочиха със случая Apple. Оказа се, че американската технологична компания е предпочела Ирландия, след като чрез данъчни хватки е намалила данъците си до рекордните 0,005 %. Това, разбира се, вбеси силните в ЕС и те настояха Apple да плати спестените данъци. Под заплахата от глоба и възпрепятстване на достъпа до любимите й еврофондове, Ирландия все пак склони да се съобрази с общото мнение на ЕС и обяви, че ще направи възможно обратното получаване на данъците, които се изчисляват на над 15 млрд. долара.

Apple от своя страна също се съгласиха да платят данъците, но обявиха и намерение да се завърнат в САЩ. Това ще стане чрез изграждане на корпоративна база, която ще открие 20 000 работни места до 2022 година. Американската данъчна реформа предвижда намаляване на корпоративния данък и редица предимства, които карат силните американски компании все повече да се замислят дали да работят само в чужбина.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах