Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Данъчни обвинения се сипят в ЕС

20.01.2018

Данъчни обвинения се сипят в ЕС

Данъчни обвинения за нечестни отстъпки срещу Ирландия. По-ниски корпоративни данъци за някои фирми, водят до конфликт в рамките на Европейския съюз.

Данъчните караници, които започнаха в рамките на ЕС още преди Нова година, продължават с пълна сила и през януари. През декември финансовият комисар Пиер Московиси заяви, че сред страните членки има такива, които са скрити „черни дупки“, но не космически, а данъчни, защото поглъщат тъкмо потоци от данъци за сметка на други държави членки. За такива бяха обявени Кипър, Малта, Холандия, Люксембург и Ирландия, като проблемите на последната продължават и т.г. Работата е там, че макар и на пръв поглед да имат нормални по ставка корпоративни данъци, тези държави правят възможни толкова много „вратички“ за измъкване от законите, че с повече старание корпоративните им данъци могат значително да намалеят за дадени компании. Това, разбира се, е несправедливо спрямо останалите държави членки, тъй като потокът от чуждите инвестиции автоматично се насочва към тези скрити олицетворения на данъчен рай.

В спора беше забъркана дори и България, която заедно с Унгария беше посочена от министър-председателя на Ирландия като държава също с ниска данъчна ставка за данък печалба. Този номер обаче не мина и обвиненията към Ирландия се задълбочиха със случая Apple. Оказа се, че американската технологична компания е предпочела Ирландия, след като чрез данъчни хватки е намалила данъците си до рекордните 0,005 %. Това, разбира се, вбеси силните в ЕС и те настояха Apple да плати спестените данъци. Под заплахата от глоба и възпрепятстване на достъпа до любимите й еврофондове, Ирландия все пак склони да се съобрази с общото мнение на ЕС и обяви, че ще направи възможно обратното получаване на данъците, които се изчисляват на над 15 млрд. долара.

Apple от своя страна също се съгласиха да платят данъците, но обявиха и намерение да се завърнат в САЩ. Това ще стане чрез изграждане на корпоративна база, която ще открие 20 000 работни места до 2022 година. Американската данъчна реформа предвижда намаляване на корпоративния данък и редица предимства, които карат силните американски компании все повече да се замислят дали да работят само в чужбина.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах