Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Управителят на БНБ предупреди за натрупване на кредитен риск

28.01.2018

Управителят на БНБ предупреди за натрупване на кредитен риск

Управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че тази година се очаква сливане на търговски банки. В банковата система постепенно се трупа кредитен риск.

Когато управителят на БНБ отправи  публично  предупреждение, това означава,  че  има  защо. Обикновено хората на тази позиция не се изказват твърде често, за да избегнат недоразумения в разбирането  на посланията им. В първото си публично изявление т.г. Димитър Радев обяви, че тази година се очаква сливане на търговски банки. Той заяви, че в банковата система постепенно се трупа кредитен риск, а това винаги е свързано с факта, че с увеличението на заемите като цяло се увеличава и сумата на необслужваните заеми или т.нар. лоши кредити.

След добрите новини за българските банки през миналата година, прогнозата за 2018 година също остава добра, тъй като ликвидността на българските банки остава над средната за държавите членки на ЕС. В същото време отпускането на нови заеми остава най-печелившата дейност на банките за трупане на печалби и това води към стремеж за увеличение на кредитните портфейли на банките. По най-актуални данни над 70 на сто от приходите на търговските банки идват от кредитирането. И макар че необслужваните  заеми все още  са покрити от капиталовата адекватност на финансовите институции, техният дял е по-висок от средния за Евросъюза. Ето защо се очаква  банките  да се стремят към продажби на  необслужваните  заеми, според Радев.

Според управителя на БНБ съществува интерес от страна на инвеститори към българските банки и това възможно да доведе до обединявания и продажби на банки  у нас. 

Обществена тайна е, че една от българските банки,  които търсят нов собственик е Първа инвестиционна банка. Финансовата институция премина през перипетии, които преодоля благополучно, но продължава да търси стратегически инвеститор, за да   укрепи присъствието си на пазара.

Последната сделка с продажба на банка,  одобрена от БНБ, е тази с Общинска банка. Тя беше купена от бизнесмена Георги Самуилов (“Инса ойл“) чрез базирано в Лихтенщайн дружество за 46 млн. лв.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах