Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Банките в Гърция все още с ограничения - Счетоводна ...

14.05.2017

Банките в Гърция все още с ограничения - Счетоводна ...

Финансови затруднения в Гърция. Гръцкото финансово министерство изготвя план за премахване на държавния контрол върху тегленията от банките.

Свикнахме сме да мислим за Гърция като за близка и желана туристическа дестинация в почивните дни и като че ли забравихме скорошните й финансови трудности, които струваха на Европа (и на нас) стотици милиарди евро. Те обаче съвсем не са отминали. Започнали точно преди две години през лятото на 2015 година, когато гърците панически теглеха спестяванията си от банките, трудностите продължават и до днес. И в момента един гражданин на Гърция няма право да тегли над EUR 840 за две седмици. И макар че има предложения тази рестрикция да се увеличи на EUR 2000 на месец (което пак е ограничение), това все още не е прието.

Гръцкото финансово министерство е направило план за премахване на държавния контрол върху тегленията от банките, но в този план липсват...срокове. Там се споменават само условията, които следва да се изпълнят, за да паднат ограниченията. Тези условия са най-общо хората да върнат парите си в банките, да се свие дялът на лошите кредити, Гърция да постигне договореност с кредиторите си и Европейската централна банка да включи страната в оздравителна програма.

Въпреки всички опити за успокоение само от началото на година (по-малко от едно тримесечие) южните ни съседи бяха изтеглили от спестяванията си 4 милиарда евро! Това се случи заради зациклянето на преговорите с кредиторите и недоверието на гърците в системата. На практика се стигна до затворен кръг и патова ситуация, при която малкото доверие, което бе спечелено през 2016 г., в резултата на което гърците върнаха част от спестяванията си в банките, се бързо в началото на новата година. Това става и благодарение на една подробност в ограничението при теглене на влогове. Тя е , че ограничението не важи за средства, които са привлечени в банките след кризата от лятото на 2015 г. Тях гърците могат да теглят свободно.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах