Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Банките с рекорден плюс за 2016 г.

28.04.2017

Банките с рекорден плюс за 2016 г.

Повече платени услуги. По-малко раздадени кредити. Намалени административни разходи. Нарастване влоговете на домакинствата. Статистика на лошите кредити.

Сигурно за никого не е изненада, че банките са на плюс за миналата 2016 г. Все пак печалбата им е рекордна и не се е случвала от девет години насам. Те са на плюс с 1,3 милиарда лева и това за последно е ставало през далечната 2008 година. Спрямо 2015 г. ръстът е близо 40 на сто по данни на националната банка. Всичко това е обяснимо, като се има предвид, че напоследък банките печелят не само от лихви по кредити, но и за всяка една операция, която извършват в полза на клиента, независимо дали внася пари, тегли пари или пък си сменя пин кода.

 Според едно от официалните обяснения по-високите приходи на банките се дължат на понижени административни разходи, а това естествено е свързано и с дигитализирането на банковите услуги. Отчетено е и значително нарастване на влоговете на домакинствата, които за миналата година са се увеличили с над 4 милиарда лева. Според доклад на БНБ българските домакинства са привърженици на пестенето в лева, а не в евро, което, разбира се, е нормално, като се има предвид, че още не сме въвели еврото и че валутният борд поддържа лева стабилен.

Едновременно с това се наблюдава вяло отпускане на кредити през последните три месеца на годината. Кредитният портфейл се е увеличил само с 0,6 на сто, което прави около 320 милиона лева. Кредитите за семействата и за фирмите са нараснали с почти еднакво число – около 100 милиона лева (малко повече при домакинствата).

 Интересна е статистиката на националната банка кой как си плаща заемите. В края на м.г. лошите кредити са цели 10 млрд. лв., въпреки че през последните три месеца на м.г. се отчита спад. Най-лоши платци се оказват фирмите, които държат 72.6 на сто от лошите кредити, само 26 на сто са на домакинства и 1% - на други кредитополучатели.

Сред фирмите най-редовно се издължават младите фирми, създадени допреди 2 години. Сред физическите лица пък по-изрядни са възрастните кредитополучатели.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах