Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Банките с рекорден плюс за 2016 г.

28.04.2017

Банките с рекорден плюс за 2016 г.

Повече платени услуги. По-малко раздадени кредити. Намалени административни разходи. Нарастване влоговете на домакинствата. Статистика на лошите кредити.

Сигурно за никого не е изненада, че банките са на плюс за миналата 2016 г. Все пак печалбата им е рекордна и не се е случвала от девет години насам. Те са на плюс с 1,3 милиарда лева и това за последно е ставало през далечната 2008 година. Спрямо 2015 г. ръстът е близо 40 на сто по данни на националната банка. Всичко това е обяснимо, като се има предвид, че напоследък банките печелят не само от лихви по кредити, но и за всяка една операция, която извършват в полза на клиента, независимо дали внася пари, тегли пари или пък си сменя пин кода.

 Според едно от официалните обяснения по-високите приходи на банките се дължат на понижени административни разходи, а това естествено е свързано и с дигитализирането на банковите услуги. Отчетено е и значително нарастване на влоговете на домакинствата, които за миналата година са се увеличили с над 4 милиарда лева. Според доклад на БНБ българските домакинства са привърженици на пестенето в лева, а не в евро, което, разбира се, е нормално, като се има предвид, че още не сме въвели еврото и че валутният борд поддържа лева стабилен.

Едновременно с това се наблюдава вяло отпускане на кредити през последните три месеца на годината. Кредитният портфейл се е увеличил само с 0,6 на сто, което прави около 320 милиона лева. Кредитите за семействата и за фирмите са нараснали с почти еднакво число – около 100 милиона лева (малко повече при домакинствата).

 Интересна е статистиката на националната банка кой как си плаща заемите. В края на м.г. лошите кредити са цели 10 млрд. лв., въпреки че през последните три месеца на м.г. се отчита спад. Най-лоши платци се оказват фирмите, които държат 72.6 на сто от лошите кредити, само 26 на сто са на домакинства и 1% - на други кредитополучатели.

Сред фирмите най-редовно се издължават младите фирми, създадени допреди 2 години. Сред физическите лица пък по-изрядни са възрастните кредитополучатели.

 

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах