Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Златото поскъпва през 2017

12.11.2017

Златото поскъпва през 2017

Инвестиции в благородни метали или парични инструменти? Облагане и доходност. Световна класация на производители и притежатели на злато.

През 2017 г. цената на златото вече е нараснала с близо 13 на сто до момента. Това се счита за добро развитие и успешна инвестиция, макар че има и по-доходоносни метали от „жълтия“, като например паладия, който поскъпна с близо 50 на сто от началото на годината основно заради влагането му в автомобилната индустрия и електрониката.

Една от държавите в света, които инвестират най-много в злато през последните 3-4 години, включително и т.г., е Русия. Руската централна банка е увеличила двойно златния си резерв за няколко години. Само през т.г. Русия е купила нови 163 тона злато. През предходните две години пък дя закупи съответно по над 200 тона от благородния метал. Днес страната е собственик на 1779 тона злато и на шесто място в световната класация. На първите три места са САЩ, Германия и Франция.

Икономическите наблюдатели считат, че Русия се готви за нов път в развитието и функционирането на икономиката си, при който тя е все по-малко зависима от САЩ и от санкциите, които й бяха наложени заради Крим и Украйна. От друга страна като дял на златото в общия валутен резерв на държавата Русия все още е далеч от стани като Щатите и Германия. За сравнение при Русия този дял е 17 на сто, а при тях съответно 74 и 69 на сто. България е на 47-о място с резерви от 40 т., които са около 6 на сто от валутния ни резерв.

Днес Русия не само е купувач номер едно на благородния метал в света, но и негов най-мощен производител. Тя добива по 300 тона годишно, като се очаква това количество да нарасне до 400 тона след 13 години през 2030-а. Една втора от този добив се прави от 5 големи фирми, които са „Полиус“, „Полиметал“, „Кинрос“, „Петропавловск“ и „Нордголд“.

През настоящата година другите големи купувачи на злато сред държавите са Турция и Казахстан съответно с по 118 и 31 тона новозакупено злато.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах