Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Златото поскъпва през 2017

12.11.2017

Златото поскъпва през 2017

Инвестиции в благородни метали или парични инструменти? Облагане и доходност. Световна класация на производители и притежатели на злато.

През 2017 г. цената на златото вече е нараснала с близо 13 на сто до момента. Това се счита за добро развитие и успешна инвестиция, макар че има и по-доходоносни метали от „жълтия“, като например паладия, който поскъпна с близо 50 на сто от началото на годината основно заради влагането му в автомобилната индустрия и електрониката.

Една от държавите в света, които инвестират най-много в злато през последните 3-4 години, включително и т.г., е Русия. Руската централна банка е увеличила двойно златния си резерв за няколко години. Само през т.г. Русия е купила нови 163 тона злато. През предходните две години пък дя закупи съответно по над 200 тона от благородния метал. Днес страната е собственик на 1779 тона злато и на шесто място в световната класация. На първите три места са САЩ, Германия и Франция.

Икономическите наблюдатели считат, че Русия се готви за нов път в развитието и функционирането на икономиката си, при който тя е все по-малко зависима от САЩ и от санкциите, които й бяха наложени заради Крим и Украйна. От друга страна като дял на златото в общия валутен резерв на държавата Русия все още е далеч от стани като Щатите и Германия. За сравнение при Русия този дял е 17 на сто, а при тях съответно 74 и 69 на сто. България е на 47-о място с резерви от 40 т., които са около 6 на сто от валутния ни резерв.

Днес Русия не само е купувач номер едно на благородния метал в света, но и негов най-мощен производител. Тя добива по 300 тона годишно, като се очаква това количество да нарасне до 400 тона след 13 години през 2030-а. Една втора от този добив се прави от 5 големи фирми, които са „Полиус“, „Полиметал“, „Кинрос“, „Петропавловск“ и „Нордголд“.

През настоящата година другите големи купувачи на злато сред държавите са Турция и Казахстан съответно с по 118 и 31 тона новозакупено злато.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах