Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Нови здравноосигурителни вноски за безработни

04.02.2018

Нови здравноосигурителни вноски за безработни

По-висок размер на здравноосигурителните вноски за безработни от 2018 г. Глоба в размер от петстотин до хиляда лева при неподаване на декларация в НАП.

До 26 февруари 2018 г. трябва да се внесе здравната вноска за януари, в случаите когато хората сами се грижат за тези социални разходи. Срокът по принцип е 25 февруари, но тъй като датата е почивен ден, крайният срок се измества с един ден.

От 1 януари 2018 г. има промяна в сумите, които дължат за задължителни здравни вноски лицата, които сами ги внасят и стават 20,40 лв. месечно. Това са дългосрочно безработни лица, които не взимат обезщетение или пък такива, които не се водят самоосигуряващи се по социалния кодекс. Тази нова вноска е свързана с новата минимална работна заплата и съответно минимален доход за осигуряване на месец, който е свързан с нея. По закон тези, за които не се плащат здравни вноски по линия на работодател, трябва да се осигурят върху месечна сума, която е минимум една втора от половината на минималния доход за осигуряване. Т.е. тяхната задължителна здравна вноска се изчислява върху 255 лв. и е 8 %.

През 2017 г. безработните плащаха за задравно осигуряване по 16,80 лв. на месец.

Тези, които следва сами да се осигуряват за здраве, подават в агенцията по приходите декларация Образец 7. Това става в подразделение на НАП според постоянния адрес на лицето. Има предвидена и глоба при неподаване на този документ и тя може да бъде в размер от петстотин до хиляда лева.  Срокът за нейното подаване отново е 25-ти на месеца, следващ осигурителния период.

Лицата, които не направят задължителните по закон здравни вноски за период над три месеца в рамките на три години, ще бъдат лишавани от право на безплатна медицинска услуга. Този период се изчислява от началото на месеца, предхождащ този, в който се потърсят за ползване здравноосигурителните права.

Справките за платени вноски са част от електронните услуги на НАП, както и по телефона. Телефонната услуга е автоматична и изисква ЕГН чрез телефонната клавиатура. Възможността за справки е отворена нон-стоп.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах