Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Нови здравноосигурителни вноски за безработни

04.02.2018

Нови здравноосигурителни вноски за безработни

По-висок размер на здравноосигурителните вноски за безработни от 2018 г. Глоба в размер от петстотин до хиляда лева при неподаване на декларация в НАП.

До 26 февруари 2018 г. трябва да се внесе здравната вноска за януари, в случаите когато хората сами се грижат за тези социални разходи. Срокът по принцип е 25 февруари, но тъй като датата е почивен ден, крайният срок се измества с един ден.

От 1 януари 2018 г. има промяна в сумите, които дължат за задължителни здравни вноски лицата, които сами ги внасят и стават 20,40 лв. месечно. Това са дългосрочно безработни лица, които не взимат обезщетение или пък такива, които не се водят самоосигуряващи се по социалния кодекс. Тази нова вноска е свързана с новата минимална работна заплата и съответно минимален доход за осигуряване на месец, който е свързан с нея. По закон тези, за които не се плащат здравни вноски по линия на работодател, трябва да се осигурят върху месечна сума, която е минимум една втора от половината на минималния доход за осигуряване. Т.е. тяхната задължителна здравна вноска се изчислява върху 255 лв. и е 8 %.

През 2017 г. безработните плащаха за задравно осигуряване по 16,80 лв. на месец.

Тези, които следва сами да се осигуряват за здраве, подават в агенцията по приходите декларация Образец 7. Това става в подразделение на НАП според постоянния адрес на лицето. Има предвидена и глоба при неподаване на този документ и тя може да бъде в размер от петстотин до хиляда лева.  Срокът за нейното подаване отново е 25-ти на месеца, следващ осигурителния период.

Лицата, които не направят задължителните по закон здравни вноски за период над три месеца в рамките на три години, ще бъдат лишавани от право на безплатна медицинска услуга. Този период се изчислява от началото на месеца, предхождащ този, в който се потърсят за ползване здравноосигурителните права.

Справките за платени вноски са част от електронните услуги на НАП, както и по телефона. Телефонната услуга е автоматична и изисква ЕГН чрез телефонната клавиатура. Възможността за справки е отворена нон-стоп.

 

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах