Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Затягат контрола върху кредитирането

18.11.2017

Затягат контрола върху кредитирането

Менда Стоянова внася предложение за засилване на контрола по отпускането на големи кредити. Банковият надзорен съвет участва във вземане на решението.

След като източването на Корпоративна търговска банка се превърна в Обира на българския преход, при това не без (без)участието на институциите и благодарение и на слабия банков надзор, в Народното събрание бяха внесени предложения за промени в Закона за кредитните институции, които целят засилване на надзора, особено при отпускане на големи заеми, стигащи до над 10 % от капитала на съответната търговска банка.

Промените бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, но се предполага, че авторството е на централната банка и идва в отговор на оценката на банковия сектор, която международните финансови институции направиха веднага след идването на власт на новия гуверньор Димитър Радев. В резултат на тази оценка БНБ пое съответни ангажименти и прие препоръки, които ще трябва да се изпълнят чрез законови промени и подзаконови нормативни актове.

Контролът върху отпускането на големи кредити ще бъде затегнат по няколко начина. От една страна чрез затягане на подобен род кредитиране за свързани лица. Това най-вероятно ще стане чрез разширяване на техния обхват. Така например, освен роднини по права линия, за свързани лица ще се считат и лицата при съжителство без брак. В същото време самото решение за отпускане на такъв вид големи кредити, ще е по-сложно и няма да е достатъчно, както досега, за него да гласува колективният управителен орган. Предвижда се „за“ да гласува и надзорният съвет на съответната банка, както и онези членове на управителния съвет, които не са част от изпълнителното тяло. Според наблюдатели това може да доведе до затруднения и неудобства в работата на банките с международно участие, каквито са повечето банки в България, в чиито управителни органи членуват чуждестранни граждани. Първоначалните предложения за промени изискват такова одобрение не само при отпускане на големи кредити, но и при промяна на условията по кредитните договори, включително и уговаряне на нови лихви по крупните заеми.

Както се вижда промените се опитват да адресират всички слаби места, чрез които Цветан Василев източи КТБ. Наистина – късно, но по-добре отколкото никога.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах