Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Средната заплата скочи с над 10 на сто за година

12.11.2017

Средната заплата скочи с над 10 на сто за година

Средните заплати са най-големи в IT сектора. Ръст в сектор Операции с недвижими имоти. Броят на работещите в страната се запазва 2 млн. и 300 хиляди души.

След като НСИ обяви последните данни за нивото на работните заплати у нас, стана ясно, че за последните дванадесет месеца средното брутно възнаграждение в България се е увеличило с 11,5 на сто, като през септември то е достигнало 1064 лв. Влияние върху този процес оказва от една страна дефицитът на квалифицирани кадри, за които бизнесът все повече се конкурира, а от друга – административното повишение на минималното възнаграждение и осигуровките от страна на правителството, което оказва индиректно влияние върху възнагражденията като цяло.

Традиционно един от секторите, в които нарастването и съответно средните заплати са най-големи е IT секторът. Там средното възнаграждение за деветия месец от годината е малко под 2400 лв.

Бумът в строителството таи година от своя страна оказа влияние върху доходите в сектор „Операции с недвижими имоти“. Там ръстът на доходите е доста над средния за страната – около 17 на сто. Подобно увеличение на средните доходи има в т.нар. сектор „Други дейности“, в който влиза дейността на неправителствените организации, както и редица патентни дейности като лични услуги, свързани с най-различни ремонти и дейности като ателиета за химическо чистене, фризьорски салони и др.

Както обикновено, значително разминаване в доходите има в различните райони на страната. Ако в София средната заплата през септември стига 1427 лв., то във Видин остава 675 лв., а в Русе – 859 лв.

Сред областите с над 1000 лв. средно месечно възнаграждение са Враца, Разград, Варна и Стара Загора. Освен Видин, с най-ниски нива от под 800 лв. на месец са регионите Силистра, Благоевград, Кюстендил, Перник, Кърджали.

Броят на работещите в станата се запазва и е около 2 млн. и 300 хиляди души. Това са хората, които работят по договори с работодатели. Има промяна обаче в структурата на работната сила. Намаляват хората, заети в частния бизнес за сметка на увеличение на броя заети в администрацията и публичния сектор.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах