Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Средната заплата скочи с над 10 на сто за година

12.11.2017

Средната заплата скочи с над 10 на сто за година

Средните заплати са най-големи в IT сектора. Ръст в сектор Операции с недвижими имоти. Броят на работещите в страната се запазва 2 млн. и 300 хиляди души.

След като НСИ обяви последните данни за нивото на работните заплати у нас, стана ясно, че за последните дванадесет месеца средното брутно възнаграждение в България се е увеличило с 11,5 на сто, като през септември то е достигнало 1064 лв. Влияние върху този процес оказва от една страна дефицитът на квалифицирани кадри, за които бизнесът все повече се конкурира, а от друга – административното повишение на минималното възнаграждение и осигуровките от страна на правителството, което оказва индиректно влияние върху възнагражденията като цяло.

Традиционно един от секторите, в които нарастването и съответно средните заплати са най-големи е IT секторът. Там средното възнаграждение за деветия месец от годината е малко под 2400 лв.

Бумът в строителството таи година от своя страна оказа влияние върху доходите в сектор „Операции с недвижими имоти“. Там ръстът на доходите е доста над средния за страната – около 17 на сто. Подобно увеличение на средните доходи има в т.нар. сектор „Други дейности“, в който влиза дейността на неправителствените организации, както и редица патентни дейности като лични услуги, свързани с най-различни ремонти и дейности като ателиета за химическо чистене, фризьорски салони и др.

Както обикновено, значително разминаване в доходите има в различните райони на страната. Ако в София средната заплата през септември стига 1427 лв., то във Видин остава 675 лв., а в Русе – 859 лв.

Сред областите с над 1000 лв. средно месечно възнаграждение са Враца, Разград, Варна и Стара Загора. Освен Видин, с най-ниски нива от под 800 лв. на месец са регионите Силистра, Благоевград, Кюстендил, Перник, Кърджали.

Броят на работещите в станата се запазва и е около 2 млн. и 300 хиляди души. Това са хората, които работят по договори с работодатели. Има промяна обаче в структурата на работната сила. Намаляват хората, заети в частния бизнес за сметка на увеличение на броя заети в администрацията и публичния сектор.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах