Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

По 70-80 обекта на ден влизат в списъците за запечатване

06.01.2018

 По 70-80 обекта на ден влизат в списъците за запечатване

Инспектори от НАП запечатват търговски обекти, поради липса на издаване на касови бележки. Министерството на финансите използва промените в Закона за ДДС.

Веднага след настъпването на новата година данъчните започнаха да публикуват на сайта на НАП списъци с обекти, за които предстои запечатване. Това най-често е резултат от внезапна проверка и регистриране на липса на издаване на касови бележки. През изминалата 2017 година от НАП често правеха хайки и запечатваха магазини, щандове, ресторанти и всичко, което попадне в обхвата на проверката. Най-много пострадаха ресторантьори и обекти, свързани с туризма в разгара на туристическия сезон, тъй като данъчните ги запечатваха минимум за 2 седмици, което им донесе огромни загуби. Агенцията по приходите обаче също имаше неприятности покрай хайките за касови бележки. Някои от собствениците на закрити обекти се изхитриха и с помощта на данъчните и...съдилищата успяваха да се измъкнат от хватката на институцията. Това ставаше от една страна чрез обжалване на запечатването в съда, което изненадващо падаше много бързо и от друга страна чрез прехвърляне на обекта на трети лица, което също водеше до отмяна на затварянето на съответния обект. Ето защо Министерството на финансите прибягна до законова промяна, като използва промените в Закона за ДДС, като беше приет текста, е запечатването не се отменя дори при промяна на собствеността, стига новият собственик да е информиран за тези обстоятелства. Сега данъчните могат да затварят нарушителите до 30 дена, като това няма връзка с наложени глоби и санкции. Ето как от началото на януари на сайта на НАП всеки ден се публикуват списъци за запечатване, като бройката се движи по 70-80 на ден.

Публикуването на списъците не е единственият начин на уведомяване на собственика за предстоящо затваряне. Същата сила има и поставяне на бележка върху обекта, че предстои неговото затваряне, уточняват данъчните.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах