Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Ограничения за прехвърляне на фирми - 3 специални случая

02.02.2018

Ограничения за прехвърляне на фирми - 3 специални случая

Забрана за прехвърляне на фирми при задължения към персонала. Прехвърляне на фирми на неплатежоспособни лица. Прехвърляне на фирми при данъчна ревизия.

Голяма част от читателите все още не са получили достатъчно количество информация, относно забраната за прехвърляне на фирми. В изписаните по-долу редове ви предоставяме привилегията да се сблъскате с три конкретни случая, при които се поставя тази забрана.

Някой от вас може би са се информирали, че от 01.01.2018 година Търговският регистър настоява за удостоверение, издадено от Инспекцията по труда, че самата фирма няма задължения за заплати. Намираме самата идея за изключително добра и изгодна, спрямо хората от народа, но все още недоумяваме защо за пореден път самата структура не е на желаното ниво.

Хипотетично, ако сте човек, на който току-що му се налага да извърши прехвърляне на своята фирма или продажба на дружествени дялове, то навярно ще се почувствате не малко объркани от самата процедура. Да предположим, че фирмената дейност е била коректна, спрямо своите служители и няма никакви задължения към тях, то тогава трябва да се представи на Търговския регистър Удостоверение от Инспекцията по труда.

 Да, обаче точно тук настъпва объркващия за клиентите и собствениците на фирми момент, а именно, че в промяната на търговския закон не е вписано, че трябва да се предостави удостоверение от самата Инспекция по труда. Все пак нека не забравяме друго важно нещо, а то е, че тази институция не знае в коя фирма се е извършвало самото плащане на заплатите. Развилите се събития със сигурност не са в полза на собствениците и управителите на фирми. Изходът от ситуацията все още остава неразрешен и вече в продължение на цял един месец прехвърлянето на предприятия е блокирано. Самият Търговски регистър отказва прехвърлянето, а удостоверение за липса на задължения няма кой да издаде.

С цел изясняване на заплелата се в страната ситуация, ние чувстваме като мисия да предложим солидно количество информация на потребителя, благодарение на което той да започне да подрежда този така сложен пъзел в своята глава. Затова по-долу в текста ще ви осигурим достъп до три конкретни случая, налагащи забраната за прехвърляне на фирми.

1.     Прехвърляне на фирми на неплатежоспособни лица

За никого не е тайна, че измамите с прехвърлянето на фирми се прилагат и на територията на нашата страна. Все още се счита за възможно недобросъвестни работодатели да прехвърлят дяловите си на фирма или трето лице, което е неплатежоспособно. В следствие на това, работниците и кредиторите биват ощетявани и няма кой да заплати дължимото им.

Целта е да бъдат прекратени тези практики, тъй като кредиторите не успяват да съберат вземанията си от социално слаби граждани или малоимотни такива.

От друга страна наложените от държавата промени дават на работниците права, които до този момент те не са притежавали. В случай, че повече от два месеца те не са получавали своите трудови възнаграждения, то те биха могли да подадат искане до съда за откриване на процедура по несъстоятелност в случая. Задължително изискване е да се съберат минимум една трета от работниците, наети по трудов договор.

 

2.     Забрана за прехвърляне на фирми при данъчна ревизия

Основната цел е да се извърши преустановяване на практиката дружествата със задължения да бъдат прехвърляни скоро след като е започнало проверка или ревизия.

Смята се, че тези промени ще имат съществено значение за засилване на борбата с укриването на данъци и агресивното данъчно планиране. То на свой ред е в пълен синхрон с няколко на брой взаимно допълващи се инициативи на Европейския съюз.

 

3.     ИА ГИТ не издава удостоверение за липса на задължения към работници и служители при прехвърляне на предприятия

Когато един собственик на фирма желае да извърши прехвърлянето й, то той се сблъсква с куп затруднения, застанали на пътя му. Едно от тях е именно въпросният документ, в който да бъде описан, че конкретното предприятие няма никакви задължения. Казусът, който засяга гражданите е свързан с това къде точно да бъде издадено това удостоверение, тъй като Агенцията няма законодателно задължение да го издава.

Като заключение бихме могли да обобщим, че вече в продължение на цял месец тече забрана за прехвърляне на фирми, тъй като липсва документ, с който да бъде удостоверено, че предприятието няма никакви текущи задължения. Собствениците правят усилия да се сдобият с въпросния документ. Оказва се, че това няма как да се случи, тъй като от ИА ГИТ (Главна инспекция по труда) нямат право да го издават.

С промените в търговския закон в сила от 16.02.2018 г.  при прехвърляне на дружествени дялове прехвърлителят е длъжен да попълни декларация по образец, че дружеството няма неизплатени заплати и осигурителни вноски за тях.  Агенцията по вписванията уведомява за подадената декларация Главна инспекция по труда, която извършва проверка и при установено несъответствие, изпраща данните в прокуратурата.

В случай, че част от информацията, изписана по-горе в изложението, остава неразбираема за вас, то във всеки един момент бихте могли да се възползвате от високо компетентните услуги на екипа от професионалисти, каквито са служителите в счетоводна къща „Контабил” гр. Русе. Ще се сблъскате с компетентното мнение на авторитетни счетоводители, притежаващи обстойни познания в тази ниша. Разберете повече за забраната за прехвърляне на фирми и всичко останало, свързано със самата процедура.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах