Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Втори мост над Дунав при Русе

03.09.2017

Втори мост над Дунав при Русе

Доброто местоположение, увеличеният трафик и доброто митническо обслужване са достатъчни предпоставки за изграждане на втори мост над река Дунав при Русе.

Докато в общественото пространство се подхвърлят идеите за нови мостове над Дунав при Силистра и Кълъраш и съответно при Оряхово – Бекет, местните общност в Русе и Гюргево в лицето на областните администрации поставиха въпроса за втори мост на Дунав при Русе. Причината е, че трафикът по стария мост при Дунав се увеличава в пъти през последната година, а вторият мост при Видин изобщо не решава този въпрос.

На всеки, който е минавал през мостовете при Русе и Видин през последните години не може да не направи впечатление контрастът между старомодния, несъответстващ по вид и капацитет мост при Русе и модерния и красив Видински мост. Съоръжението в Русе става все по-неуместно за 21 век, а в същото време мястото си остава все така стратегическо. Причините не са една и две. На първо място доброто местоположение в центъра на българската част на реката, традициите в международния превоз, включващи и този пункт, по-добрата инфраструктура, водеща към него и от страна на България, и от страна на Румъния, по-доброто митническо обслужване, по-активната местна администрация и в двете държави. Не е за пренебрегване и факта, че Русе е в първата десетка по големина на градовете в България, а Видин е най-изостаналият областен град в страната.

Постоянното нарастване на броя транспортни средства, преминаващи през моста (700 хиляди за миналата година и близо 1,4 милиона само за първите осем месеца на тази година) е свързано и с приемането на България в ЕС и свободното движение на стоки, хора и услуги и с все по-добре развиващия се туристически отрасъл в страната, който продължава да привлича все повече чужди туристи.

Според областния управител на Русе Галин Григоров, най-подходящият вариант е вторият мост при Русе да бъде част от предвидената в бъдеще магистрала Русе-Велико Търново. Сега остава местните администрации да бъдат чути и от правителствата на двете държави, за да може този проект да бъде реализиран. С усилията на две държави членки на Европейския съюз този проект е напълно възможен и е въпрос на работа, време и добро желание от двете страни.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах