Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Ваучeрите за храна – полезни и за работника, и за фирмата

20.07.2017

Ваучeрите за храна – полезни и за работника, и за фирмата

Работниците в България пазаруват с пари от допълнителното възнаграждение под формата на ваучeри за храна на стойност 60 лв., за които не се дължат данъци.

С навлизането на множество инвеститори в България все по-разпространено стана допълнителното възнаграждение под формата на ваучeри за храна. Тя съществува в България от 2004 г., като набра скорост след приемането ни в ЕС през 2007 г. Каква е същността на даването на ваучери за храна? Законът позволява на всеки служител на трудов договор да се дават ваучери за храна в размер до 60 лв., които са част от възнаграждението, но не се облагат с данъци и осигуровки.

Това означава, че ако плащате на някой служител 60 лв. месечно към заплата от 700 лв., начисленията, които дължите за данъци и осигуровки, ще са пак върху сумата от 700 лв., а не върху 760 лв. В същото време за работника или служителя това е чист доход, тъй като местата, на които може да похарчи ваучерите са многобройни. Обикновено те вървят с дълъг списък от търговски обекти за хранителни стоки. При това, когато става дума за големите вериги, които са регистрирани като магазини за хранителни стоки, с ваучерите могат да се пазаруват и дрехи, и други стоки, които продават в магазините на веригата, дори и ...нискоалкохолни като била, въпреки че в правилата изрично е записано с ваучерите да не се предоставят алкохол и цигари. Практиката обаче е по-различна.

Сумата на ваучера за храна може да бъде и по-висока от 60 лв., но тогава върху нея се начисляват данъци и осигуровки, така че вече не е изгодна за работодателя.

Иначе с ваучерите от 60 лв. спокойно могат да се покрият разходите на работника или служителя за обяд например, в случай че не е много взискателен. За 22 работни дни това прави по около 2,70 лв. наден – сума срещу която може да се консумира закуска и напитка.

Някои организации издават ваучери за храна в края на месеца, други в началото. Има и такива, които издават ваучерите предварително за всяко тримесечие. Въпрос на избор на фирмите е кога да го правят. Общият пазар на ваучерите за храна на година е между 200 и 300 млн.лв., за които Министерството на финансите обявява годишни търгове.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах