Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Задава се нова промяна на Закона за местните данъци и такси

04.02.2018

Задава се нова промяна на Закона за местните данъци и такси

По-високи данъци за старите коли. Автомобилите, които отговарят на екологичните изисквания на Европейския съюз с по-нисък налог. Мерки срещу замърсяването.

Явно и тази година Законът за местните данъци и такси ще бъде променян, стана ясно от изказване  на министъра на финансите Владислав Горанов. То беше направено по повод проблема със старите автомобили, чийто парк е преобладаващият случай в България, а замърсяването на въздуха, свързано с него, става все по-застрашително. Не на последно място във връзка със същия проблем, Европейският съюз ни наблюдава под лупа дали взимаме мерки срещу замърсяването. И така след основните промени през 2017 г., които засегнаха начина на определяне на местните данъци и такси и които ще влезнат в сила от следващата година, предстои преосмисляна на философията на облагане на движимото и недвижимо имущество, което е обект на този закон.

И в момента за колите, които отговарят на висок стандарт по отношение на екологичните изисквания, има възможност за по-нисък налог от двадесет до 60 на сто. От такъв данък изцяло са освободени електрическите коли. И двете споменати категории обаче са собственост на по-заможната част от населението. Точно проблемните коли, които са евтини и замърсяват околната среда са МПС за повечето българи и затова един по-висок екологичен данък ще има и значително социално въздействие върху населението. Ето защо от Министерството на финансите обещаха да търсят баланс между размер на данъка и социална политика. Новото предложение за промени в закона ще бъде внесено до края на парламентарната сесия.

В същото време стана публична статистика на Европейския съюз, публикувана от Евростат, според която нашата страна е сред първенците по високи екологични данъци. Те са близо 10 на сто от всички данъчни преходи, при положение, че средното за ЕС е 6,3 %. Само за м.г. в хазната са постъпили 1,3 милиарда евро от еконалози. Най-голяма част от тях са тези върху енергията (в т.ч. и горивата), които представляват три четвърти от всички такива данъци. 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах