Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Удостоверенията за дължими данъци вече ще се издават и автоматично

03.06.2017

Удостоверенията за дължими данъци вече ще се издават и автоматично

Националната агенция по приходите създаде условия удостоверенията да се създават без да е необходимо да ходите до данъчните и да получавате нужния документ.

Едно досадно губене на време, свързано с документите около платени данъци, е на път да отиде в историята, а административната тежест да олекне с една грижа по-малко за граждани и фирми. Става въпрос за т.нар. „удостоверение за дължими данъци“, което могат да ни поискат, основавайки се на близо 100 нормативни акта, най-различни институции по най-различни поводи.

Сега от Националната агенция по приходите (НАП) съобщават, че са създали условия удостоверенията да се създават без да е необходимо да ходите до данъчните и да получавате искания документ на хартия. Около 200 000 удостоверения за наличие или неналичие на дължими налози ще се издават по служебен път и автоматизирано. Това е около половината от общо 400 000 такива удостоверения, които се издават годишно. Т.е., ако някое учреждение прави обществена поръчка например, а вашата фирма кандидатства по тази поръчка, то съответното учреждение ще може само да изиска и да получи необходимия документ и да се информира за данъчното ви портфолио. Друг чест случай, при който този документ е необходим на хиляди граждани и фирми, е искането на заем. Търговските банки също ще имат достъп до тази нова електронна услуга на държавната администрация. Тя ще е на разположение и на нотариусите, които имат необходимост от този документ при изповядване на различни сделки.

Но макар и приходната администрация да е осигурила нормативно тази възможност още от края на миналата година, подробностите все още не са уточнение. Предстоят срещи на чиновниците от НАП с професионалните организации на институциите, които ще имат достъп до е-услугата. Причината е, че е необходимо да бъдат конкретизирани редица технически параметри, за да стартира практическото прилагане на това ново административно облекчение. Със сигурност част от тези срещи ще бъдат с Асоциацията на търговските банки (АТБ), Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), сдруженията на нотариусите и др.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах