Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Удостоверенията за дължими данъци вече ще се издават и автоматично

03.06.2017

Удостоверенията за дължими данъци вече ще се издават и автоматично

Националната агенция по приходите създаде условия удостоверенията да се създават без да е необходимо да ходите до данъчните и да получавате нужния документ.

Едно досадно губене на време, свързано с документите около платени данъци, е на път да отиде в историята, а административната тежест да олекне с една грижа по-малко за граждани и фирми. Става въпрос за т.нар. „удостоверение за дължими данъци“, което могат да ни поискат, основавайки се на близо 100 нормативни акта, най-различни институции по най-различни поводи.

Сега от Националната агенция по приходите (НАП) съобщават, че са създали условия удостоверенията да се създават без да е необходимо да ходите до данъчните и да получавате искания документ на хартия. Около 200 000 удостоверения за наличие или неналичие на дължими налози ще се издават по служебен път и автоматизирано. Това е около половината от общо 400 000 такива удостоверения, които се издават годишно. Т.е., ако някое учреждение прави обществена поръчка например, а вашата фирма кандидатства по тази поръчка, то съответното учреждение ще може само да изиска и да получи необходимия документ и да се информира за данъчното ви портфолио. Друг чест случай, при който този документ е необходим на хиляди граждани и фирми, е искането на заем. Търговските банки също ще имат достъп до тази нова електронна услуга на държавната администрация. Тя ще е на разположение и на нотариусите, които имат необходимост от този документ при изповядване на различни сделки.

Но макар и приходната администрация да е осигурила нормативно тази възможност още от края на миналата година, подробностите все още не са уточнение. Предстоят срещи на чиновниците от НАП с професионалните организации на институциите, които ще имат достъп до е-услугата. Причината е, че е необходимо да бъдат конкретизирани редица технически параметри, за да стартира практическото прилагане на това ново административно облекчение. Със сигурност част от тези срещи ще бъдат с Асоциацията на търговските банки (АТБ), Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), сдруженията на нотариусите и др.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах