Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Трудови договори на служителите - 5 съвета за бизнеса

31.01.2018

Трудови договори на служителите - 5 съвета за бизнеса

Кога и за какво работодателят уведомява НАП? Кога е необходимо предизвестие за прекратяване на трудов договор? Информация предоставена от Контабил ЕООД.

Всеки един собственик на бизнес, без значение дали става въпрос за малък квартален магазин за хранителни стоки или модерно предприятие, занимаващо се с производство на иновативна техника, трябва да бъде запознат с трудовите договори на своите служители и какво всъщност гласят те.

Целта на днешната статия е да разкрие пред читателите 5 основни съвета, свързани с бизнеса. В изложението по-долу ще откриете съвети както в полза на работодателя, така и на работника. Смятаме, че дискриминацията е нещо излишно. Ето защо сме се фокусирали върху това да я избягваме максимално. Не е случаен фактът, че съветите имат за цел да бъдат от полза за бизнеса, разглеждано от двете страни.

Кога и за какво работодателят уведомява НАП?

Това е един от основните съвети, които смятаме, че ще бъдат от полза на работодателите, тъй като много от тях, в хода на текущия процес, забравят за изпълняването на други свои задължения, свързани с трудовите договори на служителите. Запомнете, че всеки един път, в който решите да налагате каквито и да е промени, корекции, назначавания или освобождавания, то следва да уведомите за това Националната агенция по приходите, известна още като НАП.

В рамките на 3 – дневен срок работодателят е длъжен да уведоми НАП за сключването на трудов договор. При прекратяването му следва да бъде спазен 7 – дневен срок. Ако става въпрос за сключване на договор, то срокът стартира от момента, в който бъде подписан от двете от страните. Когато се прекратява такъв, то срокът влиза в сила от датата на прекратяване.

По по-различен начин изглеждат нещата, когато се налагат някакви допълнителни корекции върху вече съществуващ договор. Не във всеки от случаите е необходимо да се уведомява НАП. Когато промяната е по-съществена, тогава следва да се подаде уведомление. В случаите, в които се налага промяна на изпълняваната длъжност или се променя срока на самия договор, то тогава се налага да извършите уведомление. Всичко останало, като работна заплата, годишни отпуски и прочие не изискват кореспонденция с НАП.

Кога е необходимо предизвестие за прекратяване на трудов договор?

Подробна информация за това би могла да се почерпи в Кодекса на труда, където са описани всеки един от случаите, при които може да бъде прекратен договор, както от работодателя, така и от работещото лице.

Всеки един служител е в правото си да прекрати трудовия договор, поради ред причини, подавайки предизвестие. В случай, че работодателят реши да постави край на взаимоотношенията помежду ви, то той също е длъжен да подаде предизвестие, което да бъде спазено.

В случаите, в които срокът за изпитване е в полза на работодателя, то тогава той може да прекрати договора без предизвестие. Ако срокът е в полза и на двете страни, то тогава всяка от тях може да прекрати договора, без да е нужно да се подава предизвестие. Ако е уговорен срок на изпитване без да е посочено в чия полза е, се приема, че е в полза и на двете страни.

По какъв е начин се подава предизвестие?

Има няколко начина за подаване на самото предизвестие. Единият, от които, е чрез лично връчване, а другият – изпратен по поща, куриерска фирма, имейл. Важно е обаче да запомните, че какъвто и да е начинът, то той трябва да позволява да се отбележи датата на неговото получаване, тъй като тя има значение.

Задължително правило е самото предизвестие да бъде в писмена форма. Всичко, което е изказано устно, не се приема като разбирателство или уговорка между двете от страните.

Може ли да се оттегли предизвестие, в случай че размислите?

Има случаи, в които служителят не желае да приеме предизвестието, но за това той съобщава на работодателя преди получаването му или по време на получаване. Разбира се, за да бъде оттеглено самото предизвестие, то работодателят следва да бъде съгласен с това. В противен случай не би могло да се осъществи.

Сравнително малко са подобни случаи, тъй като моментът, в който се стигне до предизвестие, значи, че поне една от страните е изпитала недоволство в хода на протичането на дейността. То може да е свързано с лично отношение, заплащане, натовареност, конфликтни ситуации и много други.

Какъв е срокът на предизвестието?

В трудовият договор се изписва срокът. Той трябва да е еднакъв както за служителя, така и за работодателя. В повечето случаи минималният срок е в рамките на 30 дни, а максималният – 3 месеца.

Съществува и друг вид трудов договор, който може да бъде прекратен в много по-кратък срок. Това са 15 дни. Става въпрос предимно за договорите на стажантите.

Предизвестието влиза в сила от деня, в който е получено. Поради тази причина по-горе в изложението споменахме, че вписването на датата има ключова роля.

Ако имате някакви допълнителни запитвания, то можете да се възползвате от консултация, проведена от страна на реномирана и авторитетна счетоводна къща, каквато е „Контабил” ЕООД гр. Русе. Гарантираме ви, че ще имате възможността да се сблъскате очи в очи с едни от най-добрите професионалисти в счетоводната ниша, които са в готовност да ви консултират за всичко, свързано с трудовите договори на служителите, така че по никакъв начин да не застрашавате бизнеса си.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах