Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Промените в Закона за местните данъци и такси окончателно приети

21.10.2017

Промените в Закона за местните данъци и такси окончателно приети

Въвеждане на изцяло нов принцип на определяне на такса смет - плаща този, който замърсява. Общините ще могат да използват три вида определяне на размера.

През изминалата седмица промените в Закона за местните данъци и такси бяха окончателно приети на второ четене от народното събрание и предстои публикуването им в държавен вестник. Ако това публикуване стане преди 31 октомври и влезе в сила, българите ще могат да изискват налагане на глоба на кметовете, които до тази дата не са огласили публично какъв вид сметосъбиране ще прилага общината, колко често и как ще превозва събирания боклук. В случай че това не стане до края на октомври предходната година, кметът подлежи на глоба от 500 до 2500 лв.

Всеки гражданин също ще бъде длъжен да декларира навреме всички подробности, които са важни за точното определяне на такса смет, както и периодично да актуализира тази информация всеки път, щом настъпи промяна. Ако това не се случва глобите могат да бъдат от 10 до 400 лева, а имуществените санкции от 100 до 3000 лв.

Промените въвеждат изцяло нов принцип на определяне на такса смет. Той се нарича „плаща този, който замърсява“, но изглежда окончателното решение за начина на формиране на таксата ще е субективно и то ще се взема от всяка община поотделно. Общините ще имат възможност да използват три вида определяне на размера – или според броя живеещи в даден имот, или според обема на кофите за боклук, които са на разположение на гражданите, или според изхвърлените разделно отпадъци в в черни пликове за боклук от бита и в бели – за разделно събрани отпадъци.

Вторият и третият принцип са подобни на тези в други държави, в т.ч. и в САЩ, където всяко домакинство има определен брой съдове за отпадъци. Самите съдове са в различни цветове – за органични и за разделни отпадъци, а ако случайно някой смеси едните с другите, компанията за събиране не взима боклука му. Тези принципи обаче са подходящи за населени места, в които хората живеят предимно в еднофамилни къщи и до тях има достъп на боклукчийски коли.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах