Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

НАП въвежда изискванията за софтуер за управление на ...

27.01.2020

НАП въвежда изискванията за софтуер за управление на ...

НАП въвежда изискванията за софтуер за управление на продажби в търговски обекти (СУПТО) от 01.02.2020 година въпреки проблемите

След двукратното отлагане този път НАП са решени да не отлагат повече и да въведат изискванията за СУПТО. Целта на НАП е да се пресече възможността за неиздаване на касови бележки в търговски обекти. Предположението на НАП е, че във фирмите съществува двойно счетоводство - веднъж се отразяват официалните продажби за пред данъчните и още веднъж - реалните продажби и това отразяване се извършва в софтуер, тоест в програмни продукти. Идеята на НАП за СУПТО е да забрани използването на софтуер за тъй нареченото черно счетоводство като за целта софтуера за управление на продажбите ще трябва да отговаря на сложните изисквания на СУПТО.
Изискванията за СУПТО не се отнасят за всички търговски обекти, а само за тези от тях, в които има задължение за издаване на касова бележка от фискално устройство, тоест приемат плащания в брой или с банкови дебитни и кредитни карти с ПОС-терминал. Въвеждането на СУПТО не задължава фирмите да използва такъв софтуер, а ги задължава единствено, ако използват софтуер за управление на продажби, то този софтуер да отговаря на изискванията на СУПТО. НАП възприемат широка дефиниция на понятието софтуер за управление на продажби и това понятие включва всички програми за управление на продажби, поръчки, фактуриране, складово стопанство, счетоводство и други подобни. НАП смятат също че програмата за електронни таблици Ексел (Excel) също притежава характеристиките на СУПТО ако например в Ексел се издават фактури или данните за продажбите се въвеждат в екселски таблици.
Най-просто казано правилото е, че ако в един търговски обект има едновременно касов апарат и софтуер за управление на продажбите, то този софтуер трябва да управлява касовия апарат и ръчното въвеждане на продажби в касовия апарат се забранява. Също така се забранява в този търговски обект да се използва и друг софтуер за управление на продажби, който не е СУПТО като използването на втори софтуер ще се смята за дублираща функционалност и ще се санкционира от НАП.
Фирмите-производителки на софтуер декларират пред НАП съответствието на софтуера с изискванията на СУПТО пред НАП. НАП на своята страница с електронни услуги обявява списъка на одобрените софтуери. Търговците имат право да използват единствено софтуери от списъка на НАП.
Нежеланието и съпротивата на фирмите срещу въвеждането на СУПТО се дължи не толкова на притеснението им, че вече няма да могат да укриват обороти, а на твърде голямата сложност на СУПТО и неудобството при работа с него. Много фирми се отказаха от касовите си апарати и преминаха на разплащания само по банков път. Много фирми занимаващи се с електронна търговия се отказаха да приемат плащания с дебитни и кредитни карти и започнаха да приемат плащания само с пощенски парични преводи. Много фирми се отказаха от програмите си за фактуриране и преминаха на ръчно издаване на фактури на хартия от кочан. Някои фирми предлагат софтуер за фактуриране, който се нарича „фактуриране без СУПТО“ което е възможно ако данните от продажбите не се запазват в бази данни или в друг структуриран вид. Същият резултат може да се постигне и без никакъв специален софтуер в текстовия редактор Word, като фактурите се въвеждат ръчно, данните за клиентите не се съхраняват в бази данни, както не се съхраняват и сумите на продажбите, продадените артикули, количества и така нататък.
Много хора смятат, че ако получат плащане от клиент и след това отидат в банката и внесат в банковата си сметка получените суми от името на клиента, не са в нарушение, тъй като плащането е получено по банков път. Това разбира се, е твърде несериозно, защото не клиентът внася парите по банковата сметка, а клиентът плаща закупените стоки услуги на представител на фирмата или дори на нейния управител, за което не получава документ. Вноската на сумата по банковата сметка представлява просто захранване на сметката. Ако приемем, че такива вноски по банковите сметки са коректни, то тогава един магазинер би могъл да не издава касови бележки, а през целия ден да си записва кой колко му е платил и в края на деня да отиде до банката и да внесе парите по банковата си сметка.
Фирмите, които ползват касов апарат, тъй като получават плащания в брой и едновременно с това ползват софтуер за управление на продажбите, без който реално не биха могли да извършват дейността си, тъй като например броя на издадените фактури е твърде голям, ще се наложи да въведат СУПТО, тоест да си изберат програма от списъка на програмите одобрени от НАП.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах