Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Съставител на финансови отчети

02.03.2014

Съставител на финансови отчети

Кой изготвя и подписва финансовия отчет? Изисквания към съставителя за образование и професионален стаж определени от Закона за счетоводството.

Според Закона за счетоводството съставител на финансови отчети може да бъде физическо лице или специализирано счетоводно предприятие.

Физическото лице – съставител на финансовия отчет трябва да отговаря на следните условия за завършено образование и професионален стаж:

1. висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:

а) при магистърска степен - 2 г.;

б) при бакалавърска степен - 3 г.;

в) при степен "специалист" - 4 г.;

2. с друго висше икономическо образование и 5 г. стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол;

3. със средно икономическо образование и 8 г. стаж като счетоводител.

На същите изисквания трябва да отговаря управителя  на предприятието, което е съставител на финансовия отчет в случаите, когато финансовият отчет е съставен от специализирано счетоводно предприятие.

Финансовият отчет на предприятието се подписва от:

1. физическите лица, които управляват и представляват предприятието, и

2. физическото лице, което:

а) е съставило финансовия отчет - в случаите, когато финансовият отчет е съставен пряко от физическо лице, или

б) управлява и представлява предприятието, което е съставител на финансовия отчет - в случаите, когато финансовият отчет е съставен от специализирано счетоводно предприятие.

Във финансовия отчет се поставят печатът на предприятието и  печатът на специализираното счетоводно предприятие.

В случаите, когато финансовият отчет се съставя пряко от физическо лице, то трябва да бъде в трудовоправно, служебно или облигационно правоотношение със съответното предприятие.

 

Съставител на финансови отчети

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах