Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Три срока изтичат на 31 януари 2018 г. - Счетоводна къща ...

29.01.2018

Три срока изтичат на 31 януари 2018 г. - Счетоводна къща ...

Декларации подадени до края на януари ползват данъчни облекчения. НАП предоставя безплатен ПИК номер за по-лесно подаване на документи и плащане на налог.

Няколко  крайни срока, свързани с данъчното облагане, изтичат в края на този месец. Данъчните започнаха  да предупреждават гражданите, чиито електронни  адреси  притежават, за наближаването на края за ползване на определени облекчения. Първото от тях  се отнася до  възможността за ползване на данъчна отстъпка до 500 лв. от  данък общ доход за довнасяне, в случай че подадат  декларацията си до 31 януари 2018 г. Това облекчение важи, ако  данъкоплатецът не е пропуснал да заплати някоя глоба или друго принудително задължение. Ако не сте платили някой фиш към КАТ или дори глоба от градския транспорт, може и да загубите правото на ползване на отстъпката.  Също така, за да ползва облекчението, съответното  лице трябва да внесе необходимия за довнасяне налог също до 31 януари. Най-скоростният път, за да се реализира подаването на декларацията и плащането е използването  на ПИК – персонален идентификационен код, който се получава безплатно от НАП. В случай че при попълването на декларацията има грешка и се наложи корекция, ако промененият формуляр се подаде след 31 януари, правото на 5 % отстъпка се губи.

Краят на януари е и срокът, за да се измени начинът за осигуряване на лицата, които се самоосигуряват. За тях е задължително  да правят вноски за пенсии в ДОО, докато осигуряването за майчинство и общо заболяване е по избор. Тези, които все пак го направят, имат покритие за всички осигурителни случаи без безработица, злополука по време  на  работа и професионална болест. Те имат право и на внасяне на намалени вноски за инвалидизиране, старост и смърт, но тогава не могат да ползват обезщетения при бременност и раждане. Самоосигуряващите се вече могат да сменят начина, по  който се осигуряват, всяка година чрез декларация по даден образец, която се пуска до 31-ви януари. Видът на осигуряването се заявява до една седмица след стартиране или подновяване на работата им. Промени на начина на самоосигуряване не могат да се правят по-късно през годината.

Също 31.01.2018 г. е срокът за подаване на декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, в която се декларира удържания данък през 4-тото тримесечие на 2017 г. за изплатени доходи от наеми, дивиденти, ликвидационни дялове и други подобни.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах