Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

За колко време се регистрира нова фирма в Търговския ...

03.10.2018

За колко време се регистрира нова фирма в Търговския ...

Колко време отнема вписването на регистрация на нова фирма в Търговския регистър или вписването на промени по фирмата?

В Търговския регистър всички вписвания чакат на „опашка“ и се обработват по реда на входирането им. При подаване на място в Търговския регистър има значение не момента на предаването им на хартия, а моментът, в който, след като са били сканирани от служителите на Агенцията, са били регистрирани в системата.

По принцип всички вписвания чакаха на една и съща „опашка“, но имаше и някои изключения – например вписванията на ГФО бяха на „по- бавна опашка“ и се чакаше понякога повече от 1 година. Имаше също принцип, че ако се обработи едно заявление за дадена фирма, се обработват и всички други подадени заявления за нея.

В продължение на няколко години срокът за обработката на документите беше сравнително постоянен – около 5 работни дни и може би се обработваха малко по-бързо – за 4 работни дни, ако се подадат по електронен път – с електронен подпис.

Беше въведен 3-дневен срок на „изчакване“ след одобряване на вписването от длъжностно лице по регистрацията. В този период в делото се отбелязва „изчакване на 3-дневен срок“.

Същият 3-дневен срок се дава за отстраняване на грешки, при което от длъжностното лице се дават „Указания“. При предоставяне на документи в отговор на „Указанията“ в рамките на 3-дневния срок, те се обработват много бързо – за броени минути.

През миналата година отпадна 3-дневния срок за „изчакване“ при регистрация на нова фирма. При одобряването на документите, фирмата се регистрираше веднага.

Отначало от Търговския регистър обещаха, че новите фирми ще се регистрират за 24 часа и наистина имаше период, през който регистрациите ставаха много бързо. Макар и не винаги за 24 часа след подаване на документите, то обикновено до 2 дни и понякога до 3 дни регистрацията на фирмата беше готова.

Промените по фирмата – на адреса, името на фирмата, прехвърляне на дружествени дялове, смяна на управител и други, се регистрираха както и дотогава за около една седмица, тъй като за тях изчакването на 3-дневния срок се запази.

Проблемите започнаха от началото на 2018 г. Първо заради неясните изисквания при прехвърляне на дялове на ООД.  Дяловете не могат да се прехвърлят, ако дружеството има неплатени задължения към персонала или към социалното осигуряване. През целия месец януари не беше ясно с какви документи да се доказва това, което наложи промени в Търговския закон.

От 2018 г. Регистърът на Юридическите лица с нестопанска цел премина към Търговския регистър, при което натоварването му се увеличи и съответно скоростта на работа спадна.

От 2018 г. влезе в сила облекчението за фирмите без дейност да не подават годишна данъчна декларация в НАП, а декларация в Търговския регистър, че не извършват дейност. Поради големият брой на фирмите, които се възползваха и краткия срок за подаване на декларациите – до края на март, Търговският регистър се претрупа с подадени заявления. В един момент за регистрация на нова фирма се чакаше повече от 3 седмици.

Търговският регистър с всички усилия се бореше да се справи със закъснението, като работеше дори през почивните дни и на официални празници.

В един момент Търговският регистър, при откриване на грешки, започна да не дава „Указания“ за отстраняване на грешките, а направо „Отказ“, при което документите трябва да се подават отново и да се чака отново.

През август Търговският регистър се срина напълно и спря да работи за повече от 2 седмици, което беше една от причините Народното събрание да прекрати лятната си ваканция за да разгледа случая.

След като регистърът възобнови работата си, забавянето беше около 2 седмици.

В момента новите фирми се регистрират средно за 8 дни и като че ли регистърът започна да наваксва и остава да се надяваме, че ще успее отново да достигне до положението отпреди 1 година, когато новите фирми се регистрираха само за 24 часа.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах