Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Защо скачат осигуровките за заплати през 2018-та?

05.02.2018

Защо скачат осигуровките за заплати през 2018-та?

Министърът на труда Бисер Петков съобщи, че се увеличат осигуровките за работещите. Предвижда се през юли тази година промяна в пенсиите - с 3,8% нагоре.

Смятаме, че тази статия, освен полезна, ще служи като наръчник за онези от вас, на които тепърва им предстои да кандидатстват за желана работна позиция. Не забравяйте, че без значение от възрастта, то винаги е добре да сте наясно по няколко основни въпроса, а именно:

  • Каква е минималната работна заплата в страната;
  • Каква е стойността на осигуровките ни.

Вярваме, че тези два казуса са от ключова важност за всяко едно пълнолетно лице, равноправен гражданин на страната ни. Ето защо сме се фокусирали върху тези двата въпроса, опитвайки се да изтъкнем не само необходимостта от информираност по тях, но също така ви изложим всяко нововъведение, случващо се през последните месеци.

За да бъдем максимално полезни на обществото, то ние сметнахме за най-рентабилно да обхванем обстойно въпроса с покачването на осигуровките.

Скок на осигуровките през 2018 – та година

Две са основните направления, според които ще се осъществи скок на осигуровките за работещите. Тази информация официално е била съобщена от министъра на труда Бисер Петков. Изказването му прозира нежелание всичко това да се случва, но се счита, че решението е възможно най-правилното, тъй като на този етап няма какво друго да се направи.

Голяма част от работодателите негодуват, заради това, че не съществуват ясни формули, чрез които да се определя минималната работна заплата. Другото тяхно искане е минималната работна заплата да отпадне.

Около 2 милиона българи се чувстват пряко зависими от определянето на минималните осигурителни прагове, тъй като те обхващат близо 85 икономически сектора. Не е редно няколко поредни години самите прагове да бъдат замразени – това би обезсмислило тяхното съществуване. Именно това е подтикнало министърът на труда, господин Петков, да бъдат приети нововъведенията.

Другата опасност, която надвиснала над обществото, е била свързана с това, че ако не бъде приложен този административен ръст за годината, то близо 60 процента от длъжностите ще са на нивото на минималната работна заплата. Тези последствия със сигурност няма да се понравят на служителите от различните сектори.

За онези от вас, които не са наясно, минималната работна заплата, която е в размер на 510 лева, автоматично се превръща в минимален осигурителен доход. Много от секторите са принудени да увеличат осигуровките, заради самия ръст на минималното възнаграждение.

Как се пресмята процента за административния ръст?

Според думите на министъра, процентът е бил пресметнат по швейцарското правило, взимайки се под внимание ръста на средния осигурителен доход и на инфлациите. И въпреки точните сметки, то все още не може да стане ясно колко допълнителни приходи следва да донесе това увеличение.

Ще се увеличат ли пенсиите?

Това е друг въпрос, засягащ една никак не малка социална група. Всеки един пенсионер горещо се интересува от промените, обещаващи ръст в пенсиите. За никого не е тайна, че хората, чиито работнически стаж е приключил, едва успяват да покрият застигащите ги нужди, а много от тях изпитват затруднение в борбата с живота. Затова и въпросът за увеличаването на пенсиите продължава да предизвиква все толкова голям интерес.

През 2018 – та година несъмнено предвижда настъпването на куп промени, сред които и ръст в пенсионните възнаграждения. Тази промяна ще бъде въведена през юли, 2018 – та година. Самото увеличение ще бъде с 3,8% - отново в сила влиза „швейцарското правило”. За да се направи изчислението се ползват 50 % от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от промяната на индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Според думите на министъра, това е считано за минимално индексиране на пенсиите.

Размерът на минималната пенсия ще бъде повишен от 180 на 200 лева. Тази промяна обхваща близо 824 хиляди пенсионери. Това е второто увеличение в рамките на една година. Първоначалната минимална пенсия през годината е била в размер на 161 лева.

Според Кодекса на социалното осигуряване, от 01.01.2019 година следва да отпадне таванът на новите пенсии. Това означава, че вече при изчислението няма да се взимат трите най-добри години, тоест тези с най-висок осигурителен доход. Тогава основна роля на косвен регулатор ще има въведеният максимален осигурителен доход.

Управляващите в ГЕРБ се борят за това в най-скоро време минималната пенсия да бъде в размер от 300 лева. Смята се, че това е една сравнително по-прилична сума, благодарение на която пенсионерите да успяват да покриват текущите си задължения, като в това число спадат покупката на медикаменти и ежемесечните фактури за ток, вода, парно и телефон. На практика, след покриването им, то нито един пенсионер не е в състояние да живее оставащите дни от месеца без страх и безпокойство, че на следващия ден не ще му останат средства за покупката на хранителни продукти от първа необходимост.

Кои са законовите промени, влизащи в сила от 1 януари?

  • До 1 януари 2018 – та година размерът на работната заплата е бил 460 лева. От този момент нататък тя официално става 510 лева;
  • Увеличава се възрастовата пенсионна граница. За жените са необходими 61 години и 2 месеца със стаж 35 години и 6 месеца. При мъжете е 64 години и 1 месец със стаж 38 години и 6 месеца;
  • Ако нямате действителен осигурителен стаж, то придобивате право за получаване на пенсия след навършена възраст от 66 години и 2 месеца. Това е валидно за представителите на двата пола;
  • Минималният осигурителен доход е на стойност 510 лева;
  • През втората година майчинството се увеличава от 340 лева на 380 лева;
  • За всички самоосигуряващи се лица минималният осигурителен доход е 510 лева.

Това са едни от най-важните промени, влезли в сила от януари 2018 – та година. В случай, че все още някой от казусите остава неразрешен за вас, то съветваме да се свържете с експертите от счетоводна къща „Контабил” гр. Русе. Ще се сблъскате с истинско компетентно мнение, което ще ви информира за онези въпроси, представляващи важност за вас.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах