Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Русенската корабостроителница влезe в дневния ред на омбудсмана

03.06.2017

Русенската корабостроителница влезe в дневния ред на омбудсмана

Мая Манолова направи еднодневна приемна за жителите на град Русе в края на май. Корабостроителницата е един от най-едрите длъжници на фалиралата КТБ.

Проблемите на Русенската корабостроителница влезнаха в дневния ред на омбудсмана, след като Мая Манолова направи еднодневна приемна за жителите на град Русе в края на май т.г. В залата на областната управа омбудсманът и неговият екип се срещнаха с русенската общественост и изслушаха проблемите й. Преди това Манолова направи и среща с местните синдикати (КНСБ), които поставиха на масата тревогите на работниците от корабостроителницата. След тези срещи омбудсманът направи публично изявление, в което сравни проблемите на работещите в това предприятие с проблемите на работещите в стотици български фирми, които не получават вече изработени заплати. Тя нарече голямото русенско предприятие „жертва на схемите на Цветан Василев с Корпоративна търговска банка“.

Корабостроителницата е един от най-едрите длъжници на фалиралата КТБ с дългове 70 милиона лева и всеки месец нарастват. Като обезпечение за заемите е било залагано движимо имущество на предприятието, както и самото предприятие. В това време дълговете му са били препродавани на няколко пъти от собственика на банката и сега подсъдим Цветан Василев. И това не е всичко. Според информация, изнесена от синдиците на банката, през пролетта на миналата година корабостроителницата е била източвана чрез отдаване под наем на предприятие със същото име, регистрирано в друг град /Ямбол/ и всички постъпления на русенската фирмата са били препращани към едноименното предприятие в Ямбол. По тази схема се избягва плащането на данъци и се ощетява хазната. А те никак не са малко. Само местните данъци и такси на такова голямо предприятие възлизат на около 100 хиляди лева. Т.е. ощетяват се не само държавните, но и местните приходи.

Работниците, които очакват неплатените си заплати, са 102. Протестите им засега нямат успех. Надеждите са, че омбудсманът ще активизира държавните институции да се заемат по-активно с проблемите на корабостроителницата. Специална комисия за неплатени заплати на работници служители съществува и в Народното събрание.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах