Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Русенската корабостроителница влезe в дневния ред на омбудсмана

03.06.2017

Русенската корабостроителница влезe в дневния ред на омбудсмана

Мая Манолова направи еднодневна приемна за жителите на град Русе в края на май. Корабостроителницата е един от най-едрите длъжници на фалиралата КТБ.

Проблемите на Русенската корабостроителница влезнаха в дневния ред на омбудсмана, след като Мая Манолова направи еднодневна приемна за жителите на град Русе в края на май т.г. В залата на областната управа омбудсманът и неговият екип се срещнаха с русенската общественост и изслушаха проблемите й. Преди това Манолова направи и среща с местните синдикати (КНСБ), които поставиха на масата тревогите на работниците от корабостроителницата. След тези срещи омбудсманът направи публично изявление, в което сравни проблемите на работещите в това предприятие с проблемите на работещите в стотици български фирми, които не получават вече изработени заплати. Тя нарече голямото русенско предприятие „жертва на схемите на Цветан Василев с Корпоративна търговска банка“.

Корабостроителницата е един от най-едрите длъжници на фалиралата КТБ с дългове 70 милиона лева и всеки месец нарастват. Като обезпечение за заемите е било залагано движимо имущество на предприятието, както и самото предприятие. В това време дълговете му са били препродавани на няколко пъти от собственика на банката и сега подсъдим Цветан Василев. И това не е всичко. Според информация, изнесена от синдиците на банката, през пролетта на миналата година корабостроителницата е била източвана чрез отдаване под наем на предприятие със същото име, регистрирано в друг град /Ямбол/ и всички постъпления на русенската фирмата са били препращани към едноименното предприятие в Ямбол. По тази схема се избягва плащането на данъци и се ощетява хазната. А те никак не са малко. Само местните данъци и такси на такова голямо предприятие възлизат на около 100 хиляди лева. Т.е. ощетяват се не само държавните, но и местните приходи.

Работниците, които очакват неплатените си заплати, са 102. Протестите им засега нямат успех. Надеждите са, че омбудсманът ще активизира държавните институции да се заемат по-активно с проблемите на корабостроителницата. Специална комисия за неплатени заплати на работници служители съществува и в Народното събрание.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах