Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Учениците в Русе - №1 по статистика

10.06.2017

Учениците в Русе - №1 по статистика

Проведе се първи кръг на Националното състезание по статистика, в което русенски ученици с доброто си представяне успешно се класираха за юнския кръг.

Пет отбора с русенски ученици се класираха за втория кръг на националното съревнование по статистика за гимназисти. Първият кръг се проведе на 03.06.2017 г. и след него за втория кръг се пребориха общо 44 отбора от цяла България - пет от тях са от град Русе. Русенски отбор спечели и първото място в класацията с 285 точки, като си дели първенството с отбора на софийските ученици от Американския колеж. Засега най-добрите русенски статистици сред подрастващите са учениците от Професионална гимназия за икономика и управление „Елиас Канети“ с ръководител Анета Ангелова. Още един отбор от ПГИУ „Елиас Канети“ е сред най-добрите – този с ръководител Блажена Абаджиева. Другите три русенски тима са от средно училище „Възраждане“ и са с ръководители Магдалена Гецова, Цветелина Радева и Мария Йорданова.

Националното съревнование по статистика за ученици се организира от Националния статистически институт (НСИ) и е първи етап от Европейската олимпиада за ученици по статистика, която ще се организира през първата половина на следващата година – точно по времето, когато България председателства Европейския съюз. Състезанието е само за отбори и в него имат право да се явят ученици от последните три класа на гимназиалния образователен етап, като всеки отбор от трима ученици има по един ръководител. Вторият кръг на националното състезание ще бъде на 17 юни и решаването на задачата, която се състои в тълкуване и анализиране на статистически данни ще продължи цели 4 часа.

Ученическите състезания по статистика целят по-висока функционална грамотност на подрастващите, което е в унисон с целите на образованието на ниво Европейски съюз. Самите изпити за работа в структурите на ЕС винаги включват логически задачи, свързани с тълкуване и бързо изчисляване на статистически данни, независимо от професионалната област, за която се отнасят. Съревнованието по статистика е насочено и към самите учители, които напътстват отборите. Целта е да се повиши тяхната мотивация, да се стимулират иновативните подходи в преподаването, да се стимулира работата в екип и да се популяризира статистиката като учебна дисциплина.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах