Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Русе се включва в Нощта на литературата

05.05.2017

Русе се включва в Нощта на литературата

Държавни и международни организации инициират Нощта на литературата. Публично четене, пърформънси на открито и продажба на книги с по-ниски цени в Русе.

И тази година град Русе се включва в европейската инициатива Нощ на литературата. Тя ще се проведе в навечерието на празника Св. Св. Кирил и Мeтодий на 10 май, между 18 и 22 часа на точно определени места в града. Те са Кулата на Рождественски, известна още като Флотската кула, библиотека „Елиас Канети“, позната като Австрийската библиотека и около един от знаковите символи на Русенския парк – т.нар. Ваза, Културен център ВН и регионалната библиотека.

Нощта на литературата е европейски проект, по който с европейски средства се финансира популяризирането на художествена литература от автори – представители на страните членки на Съюза, чиито произведения са преведени на български език. Събитието представлява публично четене на техни творби, различни пърформънси на открито, продажба на книги с преференциални цени, тъй като повечето издателства имат щандове по време на мероприятието.

Във всеки град Нощта на литературата се инициира от държавни и международни организации с акцент върху културните центрове на съответните държави в България и международни културни институти. Русенските организатори тази година са община Русе, местната библиотека „Любен Каравелов“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Културен център ВН.

Кои са произведенията, които ще се четата и които ще можете да си закупите на преференциални цени? Във Флотската кула ще се четат откъси от книгата на Селя Ахава – „Неща, които падат от небето“. Селя Ахава е финландска писателка, чийто едноименен роман е спечелили Европейската литературна награда за м.г.

В Австрийската библиотека ще се чете пиесата „Метрополис“ от австриеца Франц Щефан Грибл – Францобел, спечелил литературната награда „Ингеборг Бахман“. В Парка на младежта любителите на поезията ще слушат стихове от Марк Робинсън („Четири пъти север“). В беседката на градината около библиотека „Любен Каравелов“ ще се чете историческият роман „Прошепната книга“ от Варужан Восгасян (арменски писател живеещ в съседна Румъния), а в Културен център ВН – „Петрония“ от световно известната белгийска писателка Амели Нотомб.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах