Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Русе се включва в Нощта на литературата

05.05.2017

Русе се включва в Нощта на литературата

Държавни и международни организации инициират Нощта на литературата. Публично четене, пърформънси на открито и продажба на книги с по-ниски цени в Русе.

И тази година град Русе се включва в европейската инициатива Нощ на литературата. Тя ще се проведе в навечерието на празника Св. Св. Кирил и Мeтодий на 10 май, между 18 и 22 часа на точно определени места в града. Те са Кулата на Рождественски, известна още като Флотската кула, библиотека „Елиас Канети“, позната като Австрийската библиотека и около един от знаковите символи на Русенския парк – т.нар. Ваза, Културен център ВН и регионалната библиотека.

Нощта на литературата е европейски проект, по който с европейски средства се финансира популяризирането на художествена литература от автори – представители на страните членки на Съюза, чиито произведения са преведени на български език. Събитието представлява публично четене на техни творби, различни пърформънси на открито, продажба на книги с преференциални цени, тъй като повечето издателства имат щандове по време на мероприятието.

Във всеки град Нощта на литературата се инициира от държавни и международни организации с акцент върху културните центрове на съответните държави в България и международни културни институти. Русенските организатори тази година са община Русе, местната библиотека „Любен Каравелов“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Културен център ВН.

Кои са произведенията, които ще се четата и които ще можете да си закупите на преференциални цени? Във Флотската кула ще се четат откъси от книгата на Селя Ахава – „Неща, които падат от небето“. Селя Ахава е финландска писателка, чийто едноименен роман е спечелили Европейската литературна награда за м.г.

В Австрийската библиотека ще се чете пиесата „Метрополис“ от австриеца Франц Щефан Грибл – Францобел, спечелил литературната награда „Ингеборг Бахман“. В Парка на младежта любителите на поезията ще слушат стихове от Марк Робинсън („Четири пъти север“). В беседката на градината около библиотека „Любен Каравелов“ ще се чете историческият роман „Прошепната книга“ от Варужан Восгасян (арменски писател живеещ в съседна Румъния), а в Културен център ВН – „Петрония“ от световно известната белгийска писателка Амели Нотомб.

Коментирай

Ако желаете да се свържем с вас, моля попълнете данните за контакт по-долу. Попълването е по избор. Данните за контакт няма да бъдат публикувани в сайта.

Все още няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах