Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Новата справочна електронна услуга на НАП - Счетоводна ...

13.02.2018

Новата справочна електронна услуга на НАП - Счетоводна ...

Новата справочна електронна услуга на НАП за проверка за издадени фактури се въвежда от 03.07.2017 г. Използване на квалифициран електронен подпис.

Въвеждането на електронните услуги на НАП е в полза на значителен процес от гражданите в страната. Вечно забързани и ангажирани, те трудно намират онова свободно време, в което да се наредят на опашки в някоя институция, където биват принуждавани да чакат часове наред. Всички ние сме се сблъсквали с държавната администрация и сме добре запознати с нейните негативни последици .

Какви са електронните услуги на НАП и за какво служат те?

Понякога нуждата от посещение на държавна администрация не е продиктувано от някакъв сериозен проблем, а само защото на потребителят му е нужен минимална справка или документ. Ето в такъв момент най-рентабилно е да се възползвате от електронните услуги на Национална агенция по приходите.

Знаете, че не всички са със свободен достъп. Някой от тях изискват да притежавате идентификационен номер или електронен подпис. Хубавото обаче е, че броят на неограничените успява да отговори на търсенето на значителен брой от гражданите в страната. В списък по-долу ще изброим онези услуги, които са със свободен достъп и се използват изключително често от потребителите. Ето кои са те:

  • Справка за здравноосигурителен статус – тази информация показва на потребителя дали правата му са ограничени или прекъснати. Справката би могло да се извърши в рамките на няколко минути. За целта е необходимо въвеждане на ЕГН. След правилното му вписване, следва да разпознаете цифрите в полето и достигате до желаната цел, а именно достъп до текущо състояние на здравноосигурителния статус;
  • Здравноосигурителен калкулатор – в случай, че имате дължими вноски за определен период от време и вашите здравни права са прекъснати, то с помощта на тази услуга успявате да проверите на каква стойност са вноските, които дължите. Трябва да въведете месеците, за които не сте били осигурени, след което системата автоматично извършва изчисляване на дължимото. След направената справка можете да посетите НАП, където да изплатите дължимата от вас сума и здравните ви права ще бъдат възстановени;
  • Справка за регистрираните по ЗДДС – тази справка би могло да се извърши от всеки гражданин или юридическо лице;
  • Изтегляне на данъчно-осигурителни документи ;
  • Плащане на данъци, осигурителни вноски и публични задължения по интернет – това е една от услугата, за която не малко граждани са изключително благодарни. Тя позволява онлайн да бъдат изплащани данъци и други задължения. За да се възползвате от услугата, то трябва да преминете през няколко бързи и лесни стъпки, свързани с регистрации.

Смятаме, че достъпът до тези електронни услуги е от изключителна полза за гражданите и фирмите. Те могат да извършат справка в удобно за тях време и място, без да се налага да посещават каквато и да било държавна администрация, както и да се редят на безкрайните опашки и ида отсъстват от работното си място часове наред.

Разбира се, както и сами се досещате, не това е основната тема, залягаща в епицентъра на днешната статия. В изложението по-долу имаме за цел да ви запознаем с чисто новата услуга на НАП, позволяваща справка за декларираните продажби от регистрирани по ЗДДС лица за определен данъчен период. Много от гражданите, нуждаещи се от свободен достъп до тази опция, определят услугата като несравнима полза и безвъзмездна помощ.

„Справка за декларираните продажби от регистрирани по ЗДДС лица за определен данъчен период“ – новата електронна услуга на НАП

От 03.07.2017 година се въвежда и представя нова електронна услуга, валидна за клиентите на НАП. Тя се нарича „Справка за декларираните продажби от регистрирани по ЗДДС лица за определен данъчен период“. Ако се чудите какво точно представлява, то следва да обобщим по-разбираем за масовия потребител начин, че те получават достъп по всяко едно време да извършват справка на данните по фактури, издадени им за покупки в рамките на страната.

Тази услуга за съжаление все още не е достъпна до лица, притежаващи ПИК. За да се възползвате от нея, то трябва да имате квалифициран електронен подпис, чието съкращение е КЕП на упълномощено или задължено лице. Достъп до услугата е разрешен през портала за електронни услуги на НАП.

Какво предлага новата услуга?

Самата справка съдържа информация за фактури, в които получателят е лицето, заявило самата справка. Трябва да се посочи Булстат или ЕГН.

Благодарение на новата електронна услуга можете да проследявате пълната информация за коректното отразяване от доставчиците, от които са направени самите покупки. Може да се провери наличието на отразени продажби, по които лицето не е действителен получател, както и да се проследи изпълнението на изискването за начисляване на ДДС.информацията е получавате на имейла, който сте посочили, като тя се генерира всеки месец поотделно.

По последна информация става ясно, че близо 3100 фирми от Ловешка област ще се възползват от новата услуга на НАП. Те призовават и останалите клиенти да го направят, тъй като по този начин пестят не малко ценно време, което биха могли да инвестират в друга по-важна и съществена дейност. За да се сдобиете с КЕП е необходимо да заплатите символична стойност, която със сигурност не ще се отрази върху бюджета ви.

Не забравяйте, че с всяка изминала година електронните услуги на НАП непрестанно се развиват, което води след себе си предоставяне на по-големи възможности за клиента, без да се изисква посещението му в офис.

В случай, че се нуждаете от по-подробни разяснения, относно новосъздадената услуга на НАП, то съветваме да се възползвате от безплатни консултантски услуги, предлагани от авторитетна счетоводна къща, каквато е „Контабил” ЕООД гр. Русе. Изберете прекия път за достигане до мечтаната цел.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах