Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Промените в ДОД няма да важат за доходите от тази година

03.12.2017

Промените в ДОД няма да важат за доходите от тази година

5% облекчение за електронна декларация подадена до края на януари. Годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица само по електронен път.

В крайна сметка депутатите размислиха относно премахването на данъчното облекчение от 5 процента за деклариране на годишните доходи по електронен път. Макар че първоначалното предложение на вносителите беше чл. 53, ал. 6 да отпадне изцяло, след второто четене в бюджетната комисия се размина само с промяна на текста. Досега при изпращане на годишния данъчен формуляр до края на март на съответната година електронно, можеше да се начисли 5 на сто отстъпка върху тази част от налога, която следваше да се довнесе. Срокът за внасянето на данъка пък беше последния ден на април в годината, след тази, през която е бил получен доходът.

Новият текст, подкрепен от народните представители, гласи, че тези, които искат да платят пет процента по-малко, ще трябва да подадат електронната си декларация още до края на януари. В допълнение, за да се възползват от облекчението ще трябва да и да платят дължимия за довнасяне данък към същата дата – 31 януари. Промяна има и в максималния размер на отстъпката. Досега тя беше 1000 лв., а от догодина ще стане наполовина по-малка, т.е. до 500 лв. Все пак всички гореописани промени в крайна сметка ще важат за доходите, получени през следващата 2018 г. и съответно ще декларираме през 2019 г., така че за доходите от 2017 г. важат старите правила.

Същото важи и за въведеното изискване годишната декларация за доходи на лица, които се самоосигуряват, да бъде подавана само по електронен път. То също влиза в сила за доходите, които ще бъдат получени догодина и съответно декларирани по-догодина. За тези от 2017-а самоосигуряващите се лица ще могат да подадат и хартиен формуляр.

Относно срока, в който фирмите платци на доходи трябва да подадат справките по чл.73, ал. 1 и предложения срокът 30 април да бъде заменен с края на февруари или края на март, след дълги дебати консенсус бе постигнат за срок 15 март 2018 г. за доходите, изплатени през 2017 г.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах