Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Промени в Закона за ДДС влязоха в сила от 1 януари 2018

10.01.2018

Промени в Закона за ДДС влязоха в сила от 1 януари 2018

Ежемесечните декларации по ЗДДС - само по електронен път от началото на годината. Облекчава се режима за дерегистрация по данък добавена стойност.

От 1 януари 2018 г. декларациите справки по ДДС, които фирмите са длъжни да изпращат всеки месец, могат да се пускат само онлайн по интернет. Изискването се отнася и документите, които отразяват месец декември на м.г., включително дневниците за продажби и покупки, предаване в НАП до 15 януари 2018 г. На практика това изменение касае много малък процент от фирмите, тъй като и в момента преобладаващото мнозинство от тях се отчитат по електронен начин.

Все пак промените в закона за ДДС предвиждат и изключения от това ново изискване. Когато има смърт на едноличен търговец – физическо лице, неговите наследници могат да подадат документите и на хартия. Същото се отнася и при прекратена регистрация. Когато това се е случило в последния месец на миналата година и до датата на прекратяването не е подаден формуляр по интернет, за последния данъчен период те също могат да пуснат документите на хартиен /технически носител.

По отношение на сроковете за регистрация и дерегистрация има както добри, така и утежняващи фирмите промени в закона. В случаите на дерегистрация има облекчение и вариант за служебно дерегистриране на фирмата, но затова пък се скъсява срокът, в който възниква задължението за регистрация по ДДС. Вече е променен двуседмичният срок за пускане на молба за регистриране по ДДС. Той е намален наполовина и става 7 дена. Ако фирмата стигне изискуемия за облагане оборот от петдесет хиляди лева в рамките на два месеца, то тя задължително трябва да заяви регистрация не по-късно от 7 дена след датата на достигане на тази сума.

Облекчава се режимът за дерегистрация по данък добавена стойност. Когато фирмите прекратяват дейността си без да преминат през ликвидация, НАП ще ги дерегистрира по служебен път. Същото важи и за осигурителни каси и неперсонифицирани дружества.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах