Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Данъчните декларации за самоосигуряващите се – само по електронен път

26.11.2017

Данъчните декларации за самоосигуряващите се – само по електронен път

Самоосигуряващите се лица ще пускат декларациите си за доходите само по електронен път. Отпада отстъпката за електронно подаване данъчен формуляр.

Самоосигуряващите се лица ще пускат декларациите си за доходите, получени през 2017 г., само по електронен път. Това гласят част от законовите промени, касаещи плащането на данъците, които бяха внесени в парламента и които традиционно се обсъждат в края на всяка бюджетна година. Съответно ще отпадне и отстъпката за електронно подаване на този вид данъчен формуляр. Тя беше 5 % от налозите, които следва да се довнасят от данъкоплатеца и се ползваше основно от самоосигуряващите се лица, сочи статистиката. Липсата на 5 на сто отстъпка обаче ще бъде за доходите, получени през следващата, а не през тази година. Така бюджетът можело да спечели 1 млн. и 200 000 лева допълнително, изчисляват данъчните.

Има промени и в някои срокове, свързани с данъците. Така например се измества с два месеца по-рано изготвянето и подаването на справката за изплатени от фирмите възнаграждения. Вместо към 30 април, както досега, това ще става до 15 март. Целта е по-добър контрол, обясняват от приходната агенция.

На физическите лица се дава възможност да се декларират в данъчния формуляр и доходи, за които не се дължат налози, както и получени наследства, дарения и друг вид имущество. Така на практика лица, които следва да доказват доходите си при дадени поводи, ще могат да го правят по-лесно, ако вече са декларирали нарастване на материалното си състояние.

Част от данъчните промени касаят декларирането на доходи, получени в други държави и са в посока облекчение. Досега се искаше удостоверение за получения доход и съответно платените осигуровки. Отсега нататък ще се приема и друг документ, стига той да доказва получения доход и внесените осигуровки.

Задължително и само онлайн остава и подаването на декларации по ДДС, предвижда друга част от промените. И там има промяна на срокове. Ако сте достигнали оборот от 50 000 лева в последните 12 месеца, срокът да се регистрирате по ДДС се скъсява от 14 на 7 дни. Затова пък, ако прекратите дейността си, отписването от регистрация ще става по служебен път.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах