Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Предстои промяна на Наредба 1 за търговския регистър

04.08.2017

Предстои промяна на Наредба 1 за търговския регистър

Включването в наредбата за регистрацията на неправителствени организации – български и чуждестранни. Облекчаване на бюрокрацията при регистрация на НПО.

Правосъдното министерство е публикувало проект на промяна на Наредбата за търговския регистър. По традиция проектът стои 2 седмици на сайта на ведомството, като в този период по него могат да се правят коментари и да дават идеи за промени от заинтересованите страни. Една от основните промени е включването в наредбата на регистрацията на неправителствени организации – български и чуждестранни, информацията до които също е свободна и безплатна. Целта е и облекчаване на бюрокрацията при регистрацията на НПО. Досега регистрацията на неправителствените организации беше тежка и тромава и беше част от дейностите на съдебната система. С промените регистърът за тях ще стане задължение на Агенцията по вписванията и част от единния регистър на юридическите лица. Така от догодина и тези организации ще могат да подават дистанционно документи за регистрация и да ползват електронно услугата.

Съществени промени, които касаят фирмите в проектонаредбата са свързани с практическо приложение на промените в Търговския закон, които бяха направени , за да противодействат на криминални действия срещу собствеността върху фирми. Кражбите на фирми, които засегнаха и български, и чуждестранни юридически лица, станаха повод за затягане на законодателството.

Сега промените на наредбата въвеждат в детайли необходимостта от заверка при нотариус на подписите върху протоколите от проведени общи събрания на съдружниците в дадена фирма, както и при подписване на договори за прехвърляне на дялове на дружествата и договори за прехвърляне на собствеността върху цяло търговско предприятие. Досега измамите ставаха предимно с фалшифициране електронен подпис. Промените ще направят този тип злоупотреби невъзможни.

От проектонаредбата се вижда, че още една дейност ще бъде прехвърлена от правосъдното ведомство към Агенцията и това е дейността на Централния регистър на особените залози. Промените обезпечават пълното електронизиране на централния регистъра на залозите и възможността за достъп до нови електронни услуги.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах