Счетоводна къща Контабил Русе
< Назад

Полезно

.

Ново приложение в данъчната декларация за физически лица за 2017 г.

29.12.2017

Ново приложение в данъчната декларация за физически лица за 2017 г.

В новото приложение 13 част от данъчната декларация ще се посочват други - необлагаеми доходи за целите на бъдеща проверка на доходите на физическото лице

Още едно допълнително приложение съдържа формулярът на декларацията за парите на гражданите, получени през 2017 г., който вече е пуснат на сайта на приходната агенция /НАП/. Приложението  с фаталния номер 13 се попълва по желание на данъкоплатеца и не е задължително. Става въпрос за доходи, които по принцип са необлагаеми по закон. Те са изброени в чл.13 на Закона и обхващат общо 28 случая при които сме получили доходи през годината, но не дължим налог за тях. Такива за парите, получени от продажба или замяна на жилища и други имоти, обезщетения, доходи от допълнително доброволно осигуряване, стипендии, социални плащания, ,командировъчни и мн. др.  В Приложение 13 могат да се опишат и имущества, които сме придобили като дарение или по наследство. Всичко това обаче е пожелателно, а не задължително. Приложението съдържа две части, като първата е предназначена за вписване на получения доход /в случай на доход във валута, следва  той да се преизчисли в български левове/. Втората част описва конкретно вида на получената придобивка – имот, жилище, превозно средство и др. Новото приложение към данъчната декларация е предназначено само за местни физически лица, без едноличните търговци или земеделските стопани, нито таксиметровите шофьори, които оперират като физически лица.

Не са напълно ясни мотивите на агенцията по приходите за въвеждане на въпросното приложение. От една страна то може да е път към обединяване на информацията за данъкоплатците по линия на местните данъци и такси и тази за доходите им като физически лица. При положение обаче, че не е задължително, тази полза е под въпрос. Нововъведението е и удобен  начин за предпазване на политици и други висши държавни служители от неудобни въпроси по отношение на получените от тях парични средства. Не са един и два случаите, при които им се е налагало да дават обяснения за дарения и наследства, които рязко са увеличили задължително декларираните от тях пари по сметки. Това ще помогне и при ревизия на което и да е физическо лице, ако съответният доход е бил деклариран в данъчната декларация, макар че няма задължение за това.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах